BiH zbog Konga upletena u aferu lešinarski fond

Dragana Keleč
BiH zbog Konga upletena u aferu lešinarski fond

Banjaluka - Britanski državni savjet donio je odluku da "lešinarski fond", odnosno firma "Ef-ge Hemisfera" ne može da naplati 100 miliona dolara od Demokratske Republike Kongo.

Britanski mediji otkrili su prošle godine da je stara dugovanja Konga kompanija "Energoinvest" d. d. Sarajevo nelegalno prodala firmi "Ef-ge Hemisfera" za tri miliona dolara, a taj je fond potom podnio tužbu sudu u Hersiju, koji je presudio da im treba biti isplaćeno čak 100 miliona dolara.

Na čelu kompanije "Hemisfera" je Piter Grosman, koji je zajedničkom istražnom timu Bi-Bi-Sija i "Gardijana" rekao da ne radi ništa protivzakonito i da naplaćuje legalna dugovanja. Međutim, istragom je otkriven dokaz da je dugovanje dobijeno na nekorektan način. Utvrđeno je da je prvobitni dug bio od Konga prema BiH. Potraživanja "Energoinvesta" su se odnosila na nenaplaćene kredite koje je ova firma osamdesetih godina dala vladi Zaira, današnjem Kongu, za finansiranje zajedničkog projekta izgradnje elektroenergetske mreže Katama Goma i hidroelektrane Mobaji.

Policija FBiH tvrdi da je bivši federalni premijer Nedžad Branković, koji je prodao dugovanja dok je bio na čelu "Energoinvesta", djelovao nelegalno pošto to nije bio njegov lični dug već je pripadao državi.

Glavni inspektor Federalne finansijske policije Zufer Dervišević smatra da je Branković djelovao nelegalno.

- Naravno da je nelegalno, zato smo i podnijeli krivičnu prijavu. Finansijska policija primijetila je elemente kriminalne aktivnosti unutar rukovodstva i taj prekršaj je zloupotreba ovlašćenja - naglasio je Dervišević, prenijeli su britanski mediji.

Branković je osumnjičen za zloupotrebu položaja, jer je bez saglasnosti Upravnog odbora preduzeća naložio prodaju potraživanja od Konga. Na teret mu se stavlja i to da je neovlašćeno proglasio tajnost postupka prodaje.

Prema podacima iz izvještaja Finansijske policije, "Energoinvest" je kalkulisao sa više različitih iznosa potraživanja od Konga, a najmanji je iznijela Komisija za odobravanje isplate superprovizije za poslove izvoza ovog preduzeća. Komisiju je 1. januara 2000. godine, na neradni dan, osnovao Branković. Za predsjednika je postavio svog zamjenika Mensura Čauševića, a za članove Ibrahima Bostu i Dževada Ganića, pomoćnike za komercijalne poslove i finansije.

Zarada

"Lešinarski fond" legalno otkupljuje bezvrijedna dugovanja kada u nekoj zemlji izbije rat ili je pogođena prirodnom katastrofom ili odlazi u bankrot zbog dugovanja. Pošto se zemlja oporavi, "lešinarski fondovi" zarađuju na jeftino otkupljenim dugovanjima i po enormno visokim cijenama.

Međunarodne humanitarne organizacije zatražile su prošle godine od Velike Britanije da pomogne u zatvaranju "pravnih rupa" koje omogućavaju finansijerima poznatim kao "lešinarski fondovi" da koriste sud u Hersiju za podnošenje zahtjeva za nekoliko stotina miliona funti od najsiromašnijih zemalja svijeta.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana