BiH zavisi od uvoza, spas u zalihama

Vedrana Kulaga Simić
BiH zavisi od uvoza, spas u zalihama

TREBINjE - BiH je, prema preuzetim direktivama, obavezna da do kraja 2021. uspostavi obavezne rezerve nafte i naftnih derivata, a iako se godinama pregovara o tome još nije pronađen adekvatan model koji bi mogao da funkcioniše i da pri tome ne znači prenos nadležnosti sa entiteta na vlast u Sarajevu.

Uspostavljanje obaveznih rezervi nafte i naftnih derivata u skladu sa direktivom, sigurnost snabdijevanja i tržište naftnih derivata u regionu bila je tema kojom je u petak u Trebinju zatvoren treći Samit energetike 2022. u organizaciji Elektroprivrede RS i kompanije SET uz podršku Vlade Srpske, Ministarstva spoljne trgovine i ekonomskih odnosa BiH i Sekretarijata Energetske zajednice EU.

Pomoćnik ministra spoljne trgovine i ekonomskih odnosa BiH za energetiku Admir Softić rekao je da je BiH zemlja potpisnica energetske zajednice od 2006. godine i da je obavezna do kraja godine uspostaviti obavezne rezerve nafte.

- Problem jeste u usaglašavanju modela s obzirom na to da nema saglasnosti između entiteta, odnosno Republika Srpska trenutno ne prihvata postojeći ponuđeni model koji je dat direktivom, ali i to je tema o kojoj će biti riječi u aprilu na sastanku resornih ministara sa svih nivoa vlasti gdje bi trebalo da se usaglasimo oko modela. Stav Ministarstva jeste da nema nikakvog prenosa nadležnosti tako da bi veoma brzo mogli da krenemo sa formiranjem rezervi nafte - tvrdi Softić.

Sistem je, kaže, zamišljen tako da bi rezerve nafte bile u entitetima, s tim da bi na nivou BiH bilo koordinaciono tijelo koje bi imalo uvid u potrošnju i obnavljanje rezervi, a koristili bi se domaći terminali i “Rafinerija nafte Brod”.

Jedan od panelista na ovu temu bio je i direktor “Krajinapetrola” Milovan Bajić. Podvukao je da se svakodnevno smjenjuju informacije na tržištu te da su cijene gotovo uduplane.

- Nismo ni sanjali da ćemo vidjeti na pumpama da cijena premašuje i tri marke po litru goriva. U ovom momentu je važno veoma i snabdijevanje. Mi u potpunosti zavisimo od uvoza. I da radi rafinerija zavisila bi od uvoza nafte - rekao je Bajić. Nalazimo se, kako je rekao, u komplikovanoj situaciji.

- Mjere kojima se pribjegava moraju da budu izbalansirane i nedonosene ad hok jer ako dugo traju izazivaju kontraefekat. Bez obzira na evropske direktive dobro je imati rezerve koje na kraće staze mogu da spase situaciju. Ipak, dugoročno teško da je moguće samo na rezervama razvijati budućnost - rekao je Bajić.

Rukovodilac Sektora za javne nabavke i pravne poslove u Agenciji za obavezne rezerve nafte Sjeverne Makedonije Vesna Krstić naglasila je da nafte ima dovoljno i da ne postoji naftna kriza.

- Cene su previsoke, a one zavise od cene sirove nafte na berzi tako da se tu ne može više učiniti - rekla je Krstićeva.

Teme

Stručnjaci iz BiH i regiona su tokom Samita razmijenili mišljenja na ukupno deset panela. Razgovaralo se, između ostalog, o dekarbonizaciji energetskog sektora zapadnog Balkana, putevima i dinamici tranzicije elektroprivreda u regionu, razvoju regionalne gasovodne infrastrukture, cijeni struje i izazovima daljnje liberalizacije tržišta električne energije te razvoju infrastrukture za elektromobilnost.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana