BiH veoma rizična zemlja za poslovanje

Glas Srpske
BiH veoma rizična zemlja za poslovanje

NjUJORK - Najveća bonitetska kuća na svijetu "Dan i Bredstrit" (Dun&Bradstreet) snizila je u svom najnovijem izdanju publikacije "International Risk and Payment Review" rejting BiH sa "DB5c" na "DB6a", što je svrstava u zemlje sa vrlo visokim rizikom poslovanja.

Prema podacima ove agencije, 20,3 odsto plaćanja preduzeća u BiH prema inostranim partnerima kasnilo je više od 30 dana u odnosu na ugovorene rokove.

- Oko 74 odsto plaćanja u BiH izvršeno je u dogovorenom roku, dok je 9,8 odsto plaćeno sa 60 ili više dana zakašnjenja od ugovorenog roka - piše u izvještaju "Dan i Bredstrita", prenijele su agencije.

Ova kuća navodi da je kultura plaćanja u BiH na veoma niskom nivou, te da se pri poslovanju sa kompanijama u BiH koriste uplate unaprijed.

Analitičar "Dan i Bredstrita" Deren Midlidith kaže da je glavni razlog sniženja rejtinga za BiH opšta nesigurnost i politička nestabilnost.

- Prvenstveno zbog političkih nesuglasica rejting BiH je snižen sa "DB5c" (visoka rizičnost obavljanja posla) na "DB6a" (vrlo visoka rizičnost obavljanja posla) - rekao je Midlidith.

"Dan i Bredstrit" je najstarija bonitetska kuća, koja već 170 godina daje ocjene kreditnog rizika.

Aktuelni kreditni rejting BiH, dodijeljen od strane rejting agencije "Standard and Poor's", je "B+" sa stabilnim izgledima i za jedan nivo bolji je od rejtinga agencije "Moody's", koji je "B2" sa stabilnim izgledima.

Region

Osim za BiH, "Dan i Bredstrit" snizio je rejting i Kubi, a povisio Turskoj.

U regionu najviši rejting ima Slovenija (DB2c), a slijede je Mađarska i Hrvatska (DB3d), Albanija (DB4a), Makedonija (DB4b), te Srbija (DB5a).

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana