BiH u zlatu ima oko 47 miliona dolara

Marina Čigoja
BiH u zlatu ima oko 47 miliona dolara

BANjALUKA - Centralna banka BiH (CBBiH) raspolaže sa 32.000 unci zlata, čija vrijednost trenutno iznosi blizu 47 miliona dolara, potvrdili su u ovoj banci.

- Trenutna tržišna cijena zlata je 1.457 dolara po unci, te sadašnja vrijednost zlata u portfoliju CBBiH iznosi 46.645.760 američkih dolara - istakli su u Centralnoj banci.

Iako se sve veći broj zemalja okreće kupovini zlata, u CBBiH kažu da će eventualna odluka o kupovini ili prodaji zlata zavisiti od tržišnih kretanja i stavova Investicijskog komiteta i Upravnog savjeta CBBiH.

Viceguverner Centralne banke BiH Radomir Božić kaže da je zlato tradicionalan znak za sigurnost i da zbog toga pojedine centralne banke u svijetu imaju relativno visoko učešće zlata u svojim ukupnim deviznim rezervama.

- Tokom krize bio je prisutan trend rasta tražnje za zlatom od strane centralnih banaka, vjerovatno jer su procijenile da je to najsigurniji oblik držanja deviznih rezervi. S druge strane, on je problematičan za centralne banke, jer za razliku od drugih oblika ulaganja deviznih rezervi, zlato ne donosi nikakav prihod - kazao je Božić.

On je istakao da je kao rezultat kriznog ambijenta i povećane tražnje centralnih banaka došlo i do povećanja cijene zlata na svjetskim tržištima.

- Cijena zlata se izražava u dolarima, pa tako na vrijednost rezervi u monetarnom zlatu utiče dolarska cijena koja je rezultat tržišnih kretanja i devizni kurs dolara u odnosu na druge valute - naglasio je Božić.

Vrijednost zlata na svjetskom tržištu samo od početka ove godine porasla je za 20 odsto, a analitičari smatraju da za tako veliki skok ima više razloga, među kojima su visoka cijena nafte zbog nestabilne političke situacije u arapskim zemljama, proizvođačima "crnog zlata", kao i konstantan strah od dužničke krize u zemljama Evropske unije, praćen nedovoljnim oporavkom i usporenim otvaranjima novih radnih mjesta.

- U nestabilnim vremenima kao što je ovo, investiranje u zlato predstavlja "sigurnu luku" koja će sačuvati vrijednost uloženog, a prema pokazateljima posljednjih desetak godina, može se očekivati i dobit od 20 do 40 odsto godišnje - navode analitičari.

Zemlje sa najviše zlata

Zemlja sa najvećom količinom zlata u vlasništvu su SAD sa 8.133 tone, ispred Njemačke u čijem je posjedu 3.401 tona zlata, Italije sa 2.451 tonom, Francuske sa 2.435 tona zlata i Kine sa 1.200 tona zlata. Zatim slijede Švajcarska, Japan, Rusija, Holandija, Indija. BiH ima oko 995 kilograma zlata.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana