BiH u najtežoj situaciji

Glas Srpske
BiH u najtežoj situaciji

BANjALUKA - Oporavak balkanskih država zavisi i od grčke krize, a u najgoroj situaciji nalazi se BiH, s obzirom na to da neformiranje vlasti otežava donošenje bilo kakvih odluka, upozorio je predsjednik Evropske banke za obnovu i razvoj (EBRD) Tomas Mirov, prenijele su agencije.

Mirov ističe da bi rast zabrinutosti ulagača oko toga može li Grčka da finansira svoje obaveze mogao da utiče na poslovanje banaka na Balkanu, a EBRD će, zajedno sa Međunarodnim monetarnim fondom (MMF), raditi na tome da se bilo kakvo širenje krize spriječi.

- Rekao bih da postoji potencijalni rizik koji treba sniziti. Bili smo dosta aktivni, posebno u finansijskom sektoru, jer podružnice grčkih banaka imaju važnu ulogu u ovim državama - dodao je Mirov.

EBRD očekuje da će privrede Balkana ove godine u prosjeku porasti 1,9 odsto, što je za pola niže od njihove prognoze za cijelu srednju i istočnu Evropu.

Prema mišljenju Mirova, u najgoroj situaciji među zemljama Balkana nalazi se BiH.

- Ne postoji dovoljno volje za saradnju kojom bi se BiH pretvorila u stabilno i atraktivno okruženje za privatna ulaganja - objašnjava Mirov.

Iako Srbija već duže vrijeme ima "proevropsku vladu", kaže Mirov, ta država još uvijek ima puno posla na svom putu prema Evropskoj uniji.

U Grčkoj se nastavljaju protesti zbog nepopularnih mjera fiskalne štednje.

- Zapadni Balkan ostaje vrlo teško područje i uključivanje u neku evropsku perspektivu još uvijek je podložno problemima - dodaje Mirov.

Kamate

Kamatne stope na grčki, portugalski i irski dug porasle su ponovo zbog sve većeg strahovanja investitora zbog prezaduženosti tih vlada. U međuvremenu, Portugalija pregovara o uslovima paketa finansijske pomoći od evropskih susjeda i postaće treća zemlja, poslije Grčke i Irske, koja je prihvatila međunarodnu pomoć. Kamate i u Grčkoj i u Portugaliji su najviše od kada su te zemlje prešle na evro. Kamatne stope na irske obveznice takođe su porasle na novi rekordni nivo.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana