BiH u 2011. očekuje rast od 2,2 odsto

Tanja Šikanjić
BiH u 2011. očekuje rast od 2,2 odsto

BANjALUKA - Prema procjeni Evropske banke za obnovu i razvoj (EBRD), BiH će u 2011Bu 2011. godini ostvariti ekonomski rast od 2,2 odsto.

Rekao je ovo juče u Banjaluci stručnjak za ekonomska pitanja EBRD-a Piter Sanfi, poslije prezentacije godišnjeg izvještaja ove banke za 2010. godinu.

- Ovaj očekivani, veći rast, u 2011. godini uslijediće poslije teškog perioda, koji je pratio pad bruto društvenog proizvoda (BDP) od 2,8 odsto u 2009. godini i skromnog rasta prošle godine koji je procijenjen na 0,8 odsto - rekao je Sanfi.

Dodao je da je snažniji procijenjeni ekonomski rast ove godine rezultat povećane inostrane tražnje, dok su nastavak reforme javnog sektora i poštovanje sporazuma sa Međunarodnim monetarnim fondom ključni elementi za oporavak.

- I dalje postoje veliki izazovi za održivi razvoj BiH, a ključni izazov je ustavna reforma, bez koje će biti teško ostvariv dalji napredak ka efikasnijoj državi - rekao je Sanfi.

Iz EBRD-a ističu da je jedan od prioriteta u BiH nastavak procesa privatizacije i napredak u reformama koje imaju cilj poboljšanje investicione i poslovne klime.

- Potrebno je dalje jačanje regulatora u sektoru puteva i željeznica - kaže Sanfi i dodaje da je bankarski sektor BiH, uprkos globalnim finansijskim previranjima, ostao zdrav.

Iako su u posljednje dvije godine strane investicije drastično smanjene, Sanfi smatra da se u tekućoj godini može očekivati njihov rast.

Ulaganja

Od početka svog djelovanja u BiH, EBRD je uložila više od 1,3 milijarde evra u 83 projekta. Iz EBRD-a navode da je ovo finansiranje omogućilo da se mobilišu investicije iz drugih izvora u iznosu od 1,5 miliona evra.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana