BiH treba da uzvrati trgovinske barijere

Marina Čigoja
BiH treba da uzvrati trgovinske barijere

BANjA LUKA - Ako predstavnici zemalja članica centralnoevropske zone slobodne trgovine (CEFTA) u narednih petnaestak dana ne uvaže primjedbe BiH koje se odnose na neopravdane vancarinske barijere sa kojima se izvoznici susreću prilikom plasmana proizvoda na ta tržišta, uzvratićemo istom mjerom.

Rekao je to juče u Banjoj Luci, na Regionalnoj konferenciji zemalja članica CEFTA 2006, ministar spoljne trgovine i ekonomskih odnosa BiH Mladen Zirojević.

- BiH će dosljedno sprovoditi sve odredbe CEFTA sporazuma, a pozvao sam i sve ostale učesnike konferencije da učine isto. Ako se na ovaj način ne može riješiti problem, nastojaćemo da našim privrednicima obezbijedimo iste uslove pod kojima mogu razmjenjivati robu sa zemljama CEFTA - istakao je Zirojević.

On smatra da je potrebno da sve potpisnice CEFTA sporazuma ulože dodatne napore kako bi on dao pune efekte.

- Tu prije svega mislim na segmente kao što su usluge, javne nabavke, konkurencija, zaštita intelektualnog vlasništva i investicije - naveo je Zirojević.

Predsjednik Vlade RS Milorad Dodik kazao je da je uvjeren da će konferencija CEFTA doprinijeti boljem razumijevanju i uspješnijoj saradnji u okviru zemalja potpisnica sporazuma, jer je očigledno da je trgovinska razmjena u okviru ovih zemalja najveća. Dodik je na otvaranju konferencije poručio da se samo zajedničkim aktivnostima mogu prevazići uticaji svjetske ekonomske krize.

Ministar trgovine i turizma RS Predrag Gluhaković rekao je da je potrebno izraditi jedinstven pravilnik o kontroli robe i usluga na granicama, te da se mora dogovoriti koje bi domaće laboratorije bile zadužene za davanje sertifikata izvoznicima o kvalitetu robe kako ona ne bi bila zadržavana na granici po 15 ili mjesec dana.

Ministar trgovine FBiH Desnica Radivojević kazao je da je, osim vancarinskih barijera i određene vrste protekcionizma kojima neke zemlje štite svoja tržišta, plasiranje naših proizvoda na inostrana tržišta onemogućeno i zbog niske konkurentnosti tih proizvoda.

Kriza

Dodik je rekao da se u RS osjećaju posljedice svjetske ekonomske krize, ali da je Vlada RS vlastitim mjerama učinila da one ne budu još gore i teže. On je naglasio da se prihodi u republičkom budžetu povećavaju i stabilizuju, te da se na kraju godine očekuje određeni budžetski suficit. Dodik je dodao da je za devet mjeseci ove godine u Srpskoj zabilježen rast industrijske proizvodnje od 16,7 odsto.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana