BiH slabo koristi pretpristupne fondove EU

Glas Srpske
BiH slabo koristi pretpristupne fondove EU

SARAJEVO - BiH veoma malo koristi sredstva pretpristupnih fondova Evropske unije, zbog spore administracije i kasnog ulaženja u ovaj dio posla, izjavio je juče u Sarajevu zamjenik ministra finansija i trezora BiH Fuad Kasumović, javile su agencije.

On je kazao da BiH nije iskoristila ni 20 odsto odobrenih sredstava. Na raspolaganju ima 330 miliona evra i to pretežno za izgradnju institucija BiH te za prekograničnu saradnju.

Kasumović pojašnjava da posao u vezi sa pretpristupnim fondovima vodi Evropska komisija centralizovano, umjesto državnih institucija.

Da bi naša zemlja mogla da preuzme taj dio posla koji će raditi decentralizovano u okviru Ministarstva finansija i trezora BiH, formiran je sektor čije kadrove već godinu dana obučavaju predstavnici EK.

- Nismo još opremljeni ni ljudstvom ni stručnim dijelom da možemo preuzeti te poslove, ali se nadamo da će veoma brzo doći do toga - istakao je Kasumović, koji je bio jedan od uvodničara konferencije "Evropski fondovi u našim rukama: analitički pregled značaja i razvoja decentralizovanog sistema upravljanja u BiH".

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana