BiH računa na pomoć od milijardu evra

Glas Srpske
BiH računa na pomoć od milijardu evra

BEOGRAD - Bosna i Hercegovina 15. aprila počinje pregovore sa Međunarodnim monetarnim fondom (MMF) o sklapanju stendbaj aranžmana gdje računa na pomoć od najmanje milijardu evra.

Ovo je u petak prilikom posjete Narodnoj banci Srbije kazao guverner Centralne banke BiH Kemal Kozarić.

Osnovni cilj posjete bila je razmjena iskustva sa guvernerom NB Srbije Radovanom Jelasićem u pregovorima sa MMF koji se u Srbiji privode kraju. On je naglasio da bi se osnove pregovora sa MMF-om trebale znati nakon što fiskalno vijeće BiH izađe sa konkretnim prijedlogom  uslova pregovora BiH i MMF-a.

- Novi stendbaj aranžman sa MMF-om trebao bi BiH da donese pristup finansijskim institucijama i makroekonomsku stabilnost u zemlji. BiH bi zaduženje od najmanje milijardu evra kod MMF-a moglo pomoći, a ako ne i više - kazao je Kozarić.

Istakao je da, iako je u 2008. godini u BiH nastavljen trend održivog ekonomskog rasta iz prethodnih godina koji iznosi, prema procjenama pet i po odsto, najveći problem ekonomiji BiH predstavlja komplikovana politička situacija.

- Prema podacima za prva dva mjeseca u 2009. godini BiH bilježi pad izvoza za 22 odsto i pad uvoza za 23, 5 odsto u odnosu na isti period lani. Vanjski dug u BiH je uredno servisiran, a iznosio je 4,19 milijardi maraka - naveo je Kozarić.

Bankarski sektor, je prema Kozarićevim riječima stabilan i BiH prema riječima Kozarića spasava sistem karensi borda koji garantuje stabilnost domaće valute.

Guverner NB Srbije Radovan Jelasić rekao je da bi Srbija iz pregovora sa MMF-om trebala da dobije oko četiri milijarde evra koje bi prvenstveno trebale da budu uložene u stabilizaciju i garantovanje makroekonomske stabilnosti.

-  Srbiji je program MMF-a potreban prvenstveno zbog velikog deficita tekućeg bilansa, pada trgovinske i privredne aktivnosti, kao i  nemogućnost pravnih lica u Srbiji da refinansirauju postojeće obaveze. Aranžman MMF-a doprinijeće odgovornijoj fiskalnoj politici i dodatna sredstva iz EU- rekao  je Jelasić.

Jelasić je najavio za kraj aprila iznošenje programa ekonomskih mjera za ublažavanje efekata ekonomske krize, kao i neminovno smanjenje prihoda od akciza i naftnih derivata.

Saradnja

Guverneri Centralne i Narodne banke dogovorili su i detalje buduće saradnje, prije svega, u razmjeni zaposlenih i iskustava u procesu saradnje sa MMF-om. Najavljena je i mogućnost otvaranja Regionalne razvojne banke koja bi bila od koristi svim zemljama regiona.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana