BiH protiv ukidanja carina

Marina Čigoja
BiH protiv ukidanja carina

Banjaluka - BiH je spremna da izvrši tehničku adaptaciju Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju (SSP), ali ona ne podrazumijeva ukidanje carina, rekao je šef pregovaračkog tima BiH za pregovore sa EU Dragiša Mekić.

Mekić je u petak, poslije sastanka pregovaračkog tima BiH, koji je razmatrao pismo direktora Generalnog direktorata EU za proširenje Stefana Sanina upućeno predsjedavajućem Savjeta ministara BiH Vjekoslavu Bevandi, a u kojem se od BiH traži da omogući nastavak bescarinskog uvoza iz Hrvatske i EU u BiH, rekao da se pod tehničkom adaptacijom podrazumijeva samo promjena broja članica EU u dokumentu.

Mekić je rekao da BiH nije spremna na davanje koncesija s ciljem tradicionalne trgovine. Tradicionalna trgovina na kojoj insistira EU podrazumijeva da se, ukoliko je Hrvatska prema pravilima CEFTA u posljednje tri godine u BiH bez carina uvozila 1.000 tona nekog proizvoda, sada čitavoj Uniji obezbijedi bescarinska kvota od tih 1.000 tona.

Mekić je istakao da je pregovarački tim donio zaključak da ne bude prihvaćen princip tradicionalne trgovine i da će takav zaključak biti proslijeđen Savjetu ministara BiH.

- Drugi zaključak je da, ukoliko EU nama poveća kvote za vino, šećer i ribu, možemo razgovarati o nekim ustupcima na bazi zajedničkog interesa. Ali, kao što se vidi iz dopisa gospodina Sanina, oni nisu spremni da nam povećaju broj kvota za te proizvode - naglasio je Mekić.

Mekić kaže da ni u jednom članu SSP-a nema odredbe koja spominje tradicionalnu trgovinu.

- Njihova argumentacija je da time ne bi pogoršali sadašnju situaciju. Međutim, mi to ne možemo prihvatiti. Oni se pozivaju i na iskustva pri ulasku drugih članica, kada su dobijali tradicionalnu trgovinu, ali situacija nije ista, budući da BiH sa Hrvatskom ima potpuni bescarinski režim, dok je u drugim zemljama jedna vrsta robe bila zaštićena. Dakle, mi bismo otvorili kompletno tržište i taj princip nikako ne možemo prihvatiti - naglasio je Mekić.

On je istakao da su proizvodi iz BiH, kao što su određene vrste voća i povrća, mesa i proizvoda od mesa, te mlijeka i mliječnih proizvoda, koji su ostali u punoj carinskoj zaštiti do ulaska u EU, osjetljivi proizvodi na čijoj konkurentnosti je još potrebno raditi.

- Druga bitna činjenica je da u sporazumu CEFTA piše da odlaskom nove članice EU, ona odlazi bez ikakvih kompenzacija - naglasio je Mekić i dodao da ne zna kada bi pregovori sa EU mogli da budu nastavljeni.

- Oni su dobili mandat da pregovaraju o tradicionalnoj trgovini, a mi o tehničkoj adaptaciji - naglasio je Mekić.

Sanino

Sanino u pismu ističe da je metodologija EU na osnovu tradicionalne trgovine korišćena u prethodnim procesima proširenja bez većih problema u trgovini i dodaje da su zemlje članice EU obaviještene o trenutnom stavu BiH.

- Evropska komisija i Savjet EU zabrinuti su zbog nespremnosti BiH da bar prihvati princip za pregovore i što, umjesto toga, BiH u potpunosti blokira bilo kakav napredak. Čim BiH prihvati ovaj princip, Komisija se obavezuje da će ocijeniti i razmotriti bilo koji dodatni prostor za pregovaranje o pitanju šećera, ribe i vina - ističe se u pismu.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana