BiH potrebna dodatna finansijska sredstva

Tanja Deikuća
BiH potrebna dodatna finansijska sredstva

KOZARSKA DUBICA - Predsjedavajući Savjeta ministara BiH Nikola Špirić izjavio je da je gotovo sigurno da će, kao posljedica globalne ekonomske krize, pasti prihodi u budžetima i da će BiH biti potrebna dodatna finansijska sredstva.

- Pregovaramo sa Svjetskom bankom, a na nivou Fiskalnog savjeta BiH došli smo do zaključka da bi bilo dobro da se započnu pregovori sa Međunarodnim monetarnim fondom - istakao je Špirić koji je u petak u Kozarskoj Dubici učestvovao u radu simpozijuma na temu "Aktuelna finansijsko-ekonomska kriza i njeno prevazilaženje".

Istakao je da će na sastanku Fiskalnog savjeta, koji će biti održan sljedeće sedmice, biti odlučeno hoće li se BiH zvanično obratiti MMF-u i kakvi će biti zvanični zahtjevi te finansijske institucije.

Špirić je potvrdio da će efekti globalne finansijske krize biti negativni po BiH, ali u ne tako zaoštrenoj formi u prvoj fazi da mjere kojima raspolažu entitetske vlade i Savjet ministara BiH ne mogu da ih ublaže.

Špirić je potvrdio da će pad privredne aktivnosti neminovno dovesti do otpuštanja radnika i istakao da će mjere, koje će Savjet ministara BiH staviti na raspolaganje, uglavnom biti usmjerene da se očuva što je moguće veća stopa ekonomskog rasta, da se sačuvaju radna mjesta i obezbijedi socijalno podnošljivi ambijent za najšire slojeve stanovništva.

- Svjesni smo da će posljedice krize biti negativne i nastojimo da stavimo na raspolaganje sve one mjere koje vlast može da stavi - rekao je Špirić i dodao da će BiH lakše podnositi 2009. godinu nego godine koje će uslijediti.

Ministar finansija RS Aleksandar Džombić izjavio je da će 2009. godina u Srpskoj biti karakteristična u smislu završetka značajnih infrastrukturnih i razvojnih projekata, koji uz podsticajne mjere u privredi mogu ublažiti posljedice globalne ekonomske krize.

Napomenuo je da je Vlada RS od početka godine usvojila mjere za ublažavanje posljedica svjetske ekonomske krize po privredu i RS uopšte.

Špirić je istakao da je ubijeđen da će granični prelaz Donja Gradina u Kozarskoj Dubici ubrzo biti prekategorizovan za transportni saobraćaj što će biti novi podsticaj lokalnoj zajednici u privrednom razvoju.  On je prilikom posjete ovoj opštini istakao da je Kozarska Dubica jedna od rijetkih opština u BiH koja ima gotovo stoodstotnu pokrivenost uvoza izvozom i istakao da je važno takvu situaciju zadržati.

Načelnik opštine Nino Jauz rekao je da će otvaranje graničnog prelaza Donja Gradina za transportni saobraćaj olakšati privrednicima poslovanje i povećati uvoz u RS.

Industrija

Džombić je najavio učešće Vlade RS u rješavanju problema Drvno-industrijskog preduzeća "Kozara" i Fabrike mašina "Mehanika" iz Kozarske Dubice, te podršku projektu izgradnje industrijske zone "Lipova Greda". Najavio je i podršku u rješavanju problema vodosnabdijevanja.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana