BiH posljednja po konkurentnosti

Glas Srpske
BiH posljednja po konkurentnosti

ŽENEVA - BiH i Albanija su najlošije rangirane zemlje na listi konkurentnosti u grupi od 16 država koje nisu članice EU, kao i onih iz oblasti centralne Azije, navodi se u izvještaju Svjetskog ekonomskog foruma.

U izvještaju koji su juče prenijele agencije piše da je koeficijent privredne konkurentnosti ove dvije zemlje 3,12, što ih svrstava na samo dno liste.

BiH je najslabija od svih zemalja u oblastima poslovnog okruženja i uključivanja širih socijalnih slojeva u planiranje i donošenje odluka, dok je Albanija najlošija u oblasti inovacija, finansijskih usluga i održivog razvoja.

- Ove dvije države znatno zaostaju u svim poređenjima za zemljama iz svoje grupe, kao i za članicama EU - piše u izvještaju u kojem se dodaje da predstoji mnogo posla da bi se ove zemlje "pripremile za eventualno članstvo u EU".

Listu balkanskih zemalja predvode Hrvatska i Crna Gora, sa indeksima od 4,1 i 3,96. U tekstu stoji da ove zemlje prednjače po kvalitetu finansijskih usluga, pri čemu je naročito Crna Gora blizu prosjeka koji se očekuje od buduće članice Unije. Direktor banjolučkog Ekonomskog instituta Duško Jakšić ocjenjuje da Republika Srpska popravlja ekonomsku poziciju BiH, jer ima povoljniju ekonomsku klimu od FBiH, što pokazuje nivo investicija.

Jakšić je u izjavi Srni rekao da kada se imaju u vidu političko stanje i odnosi u BiH, nije iznenađen činjenicom da je BiH, uz Albaniju, najlošije rangirana zemlja na listi konkurentnosti u grupi od 16 država koje nisu članice EU.

- Samo prisustvo predstavnika OHR-a pokazuje da stepen političke samostalnosti koji se odražava i na poslovnu klimu ima određena ograničenja. S druge strane, neujednačenost ekonomskog prostora utiče na nizak indeks BiH - pojasnio je Jakšić.
On je istakao da ekonomski prostor u BiH nije kompaktan, te da smo svi svjedoci međusobnih nesuglasica zbog kojih mnogo toga trpi.

- Najbolji primjer je sadašnji položaj Rafinerije nafte Brod, ranije, a i sada, jer je neko uvijek nalazio način da opstruiše njen rad - naveo je Jakšić.

Komentarišući Crnu Goru za koju se, osim Hrvatske, navodi da prednjači po kvalitetu finansijskih usluga, Jakšić je istakao da je riječ o "tako maloj ekonomiji veličine jednog velikog preduzeća, da je lako kontrolisati sve parametre, mada je pitanje da li ih kontrolišu".

- Svaka veća ekonomija, poput Srbije, sigurno se ne može na taj način posmatrati - naveo je Jakšić.

Govoreći o Hrvatskoj, on je ocijenio da je ova zemlja prošla proceduru Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju i na pragu je kandidature za EU, što se, kazao je, očigledno uvažava.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana