BiH pola milijarde dolara od MMF-a

Agencije
BiH pola milijarde dolara od MMF-a

Sarajevo – Predstavnici MMF-a i vlasti u BiH postigli su sporazum koji podliježe odobrenju Uprave i Izvršnog odbora MMF-a, o ekonomskom programu koji može dobiti podršku u vidu dvogodišnjeg stendbaj aranžmana u iznosu od oko 500 miliona američkih dolara, izjavio je šef Misije MMF-a u BiH Kostas Hristu.Očekuje se da će Odbor MMF-a razmatrati odobravanje aranžmana u septembru, nakon što se tokom narednih sedmica provede niz mjera.

"Nakon što se uspješno oduprla početnim efektima globalne finansijske krize, ekonomija BiH se suočava sa novim pritiscima. Oporavak, koji je započeo tokom 2010. godine je zaustavljen nakon što je postalo jasno da kriza u Evrozoni negativno utiče na izvoz iz zemlje i priliv kapitala", izjavio je Hristu nakon posjete BiH.

On je dodao da domaća potražnja ostaje ograničena zbog fiskalne suzdržanosti, stagniranja visine plata i sporog kreditnog rasta, te naglasio da su ekonomske slabosti dovele do slabije naplate poreza i da su pritisci na javne finansije intenzivirani.

Prema njegovoj ocjeni, kako negativni rizici budu postajali sve izraženiji, dugotrajna prognoza MMF-a o nultoj stopi rasta u 2012. bi se mogla pokazati preoptimističnom, saopšteno je iz MMF-a.

"Ekonomski program BiH je osmišljen da smanji domaće ranjivosti u svjetlu pogoršanja u spoljnem okruženju, rastućih finansijskih pritisaka i pratećih rizika. Zadatak mu je da ojača koordinaciju ekonomskih politika na državnom nivou, održi fiskalnu disciplinu, očuva stabilnost finansijskog sektora i poboljša poslovno okruženje", pojasnio je Hristu.

Misija Međunarodnog monetarnog fonda pod vodstvom šefa Misije MMF-a u BiH Kostasa Hristua posjetila je BiH u periodu od 11. do 20. jula da bi sa organima vlasti u zemlji razgovarala o ekonomskom programu koji bi mogao dobiti podršku putem stend-baj aranžmana sa MMF-om.

Ministar finansija Republike Srpske Zoran Tegeltija izjavio je danas Srni da su tokom dana usaglašeni svi elementi pisma namjere za zaključivanje stendbaj aranžmana.

On je pojasnio da će, zavisno od obaveza premijera Srpske i Federacije BiH, kao i predsjedavajućeg Savjeta ministara BiH, pismo namjere biti potpisano danas ili do ponedjeljka.

Tegeltija je napomenuo da je u pregovorima sa MMF-om Vlada Srpske preuzela obavezu da u ovoj godini u Budžetu napravi uštedu od 15 miliona KM, što, kako je rekao, neće biti problem.

Predsjednik Vlade Srpske Aleksandar Džombić rekao je ranije da MMF nudi BiH kreditni aranžman na dvije godine od oko 260 miliona KM za Republiku Srpsku, dok će za Federaciju BiH visina kredita dostići nešto viši iznos.

Tranša kredita u ovoj godini za Federaciju BiH iznosiće oko 160 miliona KM, a za Srpsku 70 miliona KM.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana