BiH ostala najgora u regionu

Marijana Miljić
BiH ostala najgora u regionu

Banjaluk - BiH je među 132 zemlje svijeta zauzela 80. mjesto po slobodi trgovine i ovim plasmanom našla se na posljednjem mjestu od zemalja u regionu, navedeno je u izvještaju o slobodi globalne trgovine za 2012. godinu Svjetskog ekonomskog foruma.

BiH u odnosu na prije dvije godine, kada se radio ovaj izvještaj, nije napredovala, te je ostala na 80. mjestu sa 3,87 bodova, od mogućih sedam. 

Kada su u pitanju zemlje regiona, Slovenija je napredovala za dva mjesta i našla se na 33. poziciji, dok je Crna Gora napredovala za četiri mjesta i našla se na 39. poziciji svjetske liste.  Hrvatska je po slobodi trgovine napredovala za jedno mjesto i ove godine našla se na 46. poziciji, dok je Makedonija pala za pet pet mjesta i ove godine zauzela 69. Srbija je ove godine unaprijedila svoju poziciju u odnosu na dvije godine ranije za četiri mjesta i našla se na 71. mjestu. 

Ocjenjivana su četiri faktora i to otvorenost tržišta, granično uređenje, razvijenost transporta i komunikacijske infrastrukture, te poslovno okruženje.

Najbolju poziciju BiH je zauzela iz otvorenosti tržišta i to 48. mjesto, dok je najlošije plasirana iz graničnog uređenja i to na 97. poziciji svjetske liste.

Kada je u pitanju razvijenost transportne i komunikacijske infrastrukture BiH se plasirala na 80. mjesto, dok je iz segmenta poslovnog okruženja zauzela 78. mjesto.

Izvršni direktor Udruženja ekonomista RS SNjOT Saša Grabovac rekao je da loš plasman BiH i nepomjeranje sa mjesta, kada je u pitanju sloboda trgovine, neće ohrabriti strane investitore da ulažu na tržište BiH.

- Domaći proizvođači su nezaštićeni i stavljeni u neravnopravnu borbu sa inostranim proizvođačima koji imaju puno veće subvencije - rekao je Grabovac i dodao da će problem graničnog uređenja postati još veći ulaskom Hrvatske u EU.

Prvoplasirani

Na prvom mjestu svjetske liste nalaze se Singapur, Hongkong, te Danska, Švedska i Novi Zeland, dok se na začelju liste nalazi Venecuela, Burundi i Čad.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana