BiH ostaje bez gasa zbog višemilionskog duga?

Agencije
BiH ostaje bez gasa zbog višemilionskog duga?

Sarajevo - Britanska kompanija "Sinočem internešnel" pokrenula je aktivnosti da se blokira isporuka gasa BiH, jer je, prema presudi Visokog suda Velike Britanije u Londonu te Trgovačkog suda u Zagrebu, sarajevski "Energoinvest" dužan da isplati ovoj kompaniji prijeratni dug od 8,5 miliona dolara, odnosno 14 miliona KM, javljaju agencije.

Uprava londonske kompanije odlučila se na ovaj potez nakon posljednjih neuspješnih pregovora koji su u julu vođeni u Kini sa delegacijom "Energoinvesta", koji vrši isporuku gasa za BiH, a ta isporuka odvija se preko Mađarske.

Na pregovorima u Kini, uprava "Energoinvesta" predložila je da isplati samo osnovicu duga od 3,7 miliona dolara, što druga strana nije prihvatila, pišu federalni mediji.

- Mi smo, zbog svega ovoga, pokrenuli postupak licitacije dalekovodnih konstrukcija "Energoinvesta" i materijala namijenjenog za izvoz u Libiju u vrijednosti od oko osam miliona KM. To će sve biti prodato kao otpadno željezo - rekao je predstavnik londonske kompanije Jure Novljan.

Direktor "Energoinvesta" Enes Čengić rekao je da mu je novost da bi BiH zbog ovog duga mogla biti blokirana isporuka prirodnog gasa, te dodao da bi o tome trebalo da odluče sudovi u zemljama kuda prolazi gas.



 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana