BiH odmah treba da krene s pripremama

Glas Srpske
BiH odmah treba da krene s pripremama

SARAJEVO - BiH odmah treba da krene s ozbiljnim pripremama da 1. juna 2013. godine, po ulasku Hrvatske u Evropsku uniju, njena privreda ne bi doživjela šok kada se evropska granica postavi na rijeci Savi.

Ovo je izjavio predsjednik Evropskog pokreta u BiH Predrag Praštalo, komentarišući rezultate referenduma na kojem su građani Hrvatske dali povjerenje priključenju EU, prenijele su agencije.

Docent na banjalučkom Ekonomskom fakultetu Goran Radivojac ocijenio je da je ulazak Hrvatske u EU važan za Republiku Srpsku i BiH, jer će već 1. jula 2013. godine biti granično područje sa Unijom, što će donijeti prednosti, ali i nedostatke u vidu prijetnje domaćoj spremnosti i sposobnosti da odgovori zahtjevima koje to susjedstvo postavlja.
On je upozorio da će BiH, pa samim tim i Srpska, morati poštovati standarde i kriterijume koje nametne EU.

- To znači da će domaća roba morati ispunjavati sve standarde za ulazak u Hrvatsku od 1. jula 2013. godine. Ja sam optimista, jer nije namjera ni Hrvatske ni zemalja članica EU da se ugrozi ekonomija Republike Srpske i BiH, ali je sigurno da će nam biti potreban dodatni angažman u vidu pripreme i redefinisanja naših odnosa prema toj novoj činjenici - naglasio je Radivojac.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana