BiH nema na listi najboljih

Glas Srpske
BiH nema na listi najboljih

BANjA LUKA - Na ovogodišnjoj listi 500 najvećih kompanija u srednjoj Evropi, koju su objavili stručnjaci konsultantsko-revizorske kompanije "Deloitte", kao i prošle godine, nema nijedne kompanije iz BiH. Kompanije su na listu uvršćene prema prihodu od prodaje za 2008. godinu, a osim opšte liste, "Deloitte" je sastavio i liste 50 najjačih banaka i osiguravajućih kompanija.

Prvih deset mjesta na listi top 500 zauzimaju uglavnom firme iz sektora energetike i resursa, te proizvodnog sektora. Na prvom mjestu ponovo se nalazi poljski naftni gigant "PKN Orlen", iza kojeg slijede mađarski "Mol" i ukrajinski "Metinvest", koji je ujedno i najbolje rangirani predstavnik sektora proizvodnje.

Od zemalja iz regiona na listi je najzastupljenija Slovenija sa čak 22 kompanije, od kojih je najviše plasirana "Petrol grupa". Iz Hrvatske na listu se plasiralo 11 kompanija, od kojih su najviša mjesta zauzeli koncern "Agrokor" i "INA". Od šest kompanija iz Srbije na najvišoj se poziciji nalaze "Naftna industrija Srbije" i "Elektroprivreda". Jedina makedonska firma na listi je rafinerija nafte "OKTA", dok iz Crne Gore ni ove godine nijedna firma nije uspjela da se plasira na listu 500 najvećih.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana