BiH ne može sama da odgovori krizi

Miroslav Filipović
BiH ne može sama da odgovori krizi

NjUJORK - Predsjedavajući Savjeta ministara BiH Nikola Špirić izjavio je da BiH, kao ni bilo koja druga država pojedinačno, sama neće moći da odgovori izazovima ekonomske kriza i da je zato potrebno formirati investicionu banku jugoistočne Evrope.

Špirić je na konferenciji Ujedinjenih nacija o svjetskoj ekonomskoj krizi, koja se od 24. do 26. juna održava u Njujorku, iskazao zabrinutost zbog odsustva regionalne, evropske i globalne dimenzije u rješavanju problema svjetske ekonomske krize.

- Iz tog razloga sam pokrenuo inicijativu prema Sekretarijatu Regionalnog centra za saradnju, koji je smješten u Sarajevu, za formiranje investicione banke jugoistočne Evrope - rekao je Špirić.

Naglasio je da je sada "pravo vrijeme" za ovakvu inicijativu imajući u vidu ekonomske izazove sa kojim se suočavaju zemlje regiona, kao i najavu opredjeljenja Evropske komisije da će u novoj strategiji za zemlje jugoistočne Evrope ekonomski razvoj i regionalna saradnja kroz zajedničke projekte biti prioriteti.

- BiH je mala zemlja sa ekonomijom u tranziciji, koja je u poratnom periodu ostvarila stabilan i znatan rast bruto-društvenog proizvoda - naveo je Špirić.

Kazao je da bankarski sistem BiH još nije apsorbovao toksičnu aktivu, da je spoljni dug BiH relativno nizak, a da je, s druge strane, globalna kriza doprinijela padu izvoza i porastu stope nezaposlenosti.

- Osim toga, pad priliva doznaka iz dijaspore i manje direktne strane investicije dodatno će uticati na ekonomsko ostvarenje BiH u ovoj godini - rekao je Špirić.

Istakao je da je bez globalnog oporavka veoma teško ili nemoguće unaprijediti ove ekonomske pokazatelje.

On smatra da bi UN trebale da budu najznačajniji forum za rješavanje svih globalnih problema, poput ovih koji imaju toliki uticaj na svijet.

Naglasio je da moraju da budu preduzete sve moguće mjere da bi se spriječilo da pohlepa i neodgovorne politike gurnu veliki broj ljudi u siromaštvo.

Generalni sekretar Ujedinjenih nacija Ban Ki Mun je na finansijskom samitu UN u Njujorku, upozorio da globalna ekonomska kriza može da traje nekoliko godina.

Afričke, azijske o karipske zemlje naglasile su da ekonomska kriza uništava njihove zemlje i zatražile od bogatih država da im pomognu.

Razgovor sa Kudrinom

Nikola Špirić naglasio je u Njujorku u razgovoru sa zamjenikom premijera i ministrom finansija Ruske Federacije Aleksejom Kudrinom, važnost izgradnje povjerenja i unutrašnjeg dijaloga kao garancije za prevazilaženje izazova koji stoje pred BiH. Špirić i Kudrin saglasili su se da su bilateralni odnosi između BiH i Rusije dobri, ali da je potrebno intenzivirati privrednu i kulturnu saradnju, saopšteno je iz Savjeta ministara BiH.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana