BiH ne gine nova recesija

Dragana Keleč
BiH ne gine nova recesija

Banjaluka - U BiH je već nekoliko godina prisutan pad zaposlenosti koji usporava privredni rast, a sve to bi moglo da dovede do recesije ako se nešto hitno ne preduzme, upozoravaju ekonomski stručnjaci.

Razvoj privrede, prema mišljenju ekonomista, mora da bude prioritet nadležnih u BiH, umjesto politike, kako bi se izbjegla recesija.

- Privreda nam cijelo vrijeme usporava, što znači da imamo i sve manji izvoz. Investicije su sve manje u poslednjih nekoliko godina, a prisutan je i pad zaposlenosti, što prouzrokuje i pad životnog standarda građana - rekao je član Udruženja ekonomista RS SNjOT Miloš Todorović.

Prema njegovim riječima, BiH kao glavi prioritet mora da stavi privredu i njen razvoj ako misli da izbjegne ekonomske probleme.

- Dok god akcenat ne stavimo na razvoj privrede, dešavaće se ovo što se sada dešava, odnosno ekonomski pad koji vodi ka recesiji - istakao je Todorović.

Ekonomski analitičar Zoran Pavlović rekao je da u BiH negativan trend traje još od 2009. godine, dok se privredne okolnosti u susjednim zemljama komplikuju.

- BiH se bavi političkim pitanjima, koja su naravno važna, ali koja bi u ovom trenutku trebalo da budu u drugom planu, zbog toga što ekonomsko okruženje ne radi u korist privrede BiH i budućeg zapošljavanja - istakao je Pavlović.

Prema njegovim riječima, moguće je očekivati da će prilivi od indirektnih poreza padati, a to isto će se desiti i na nivou entiteta sa direktnim porezima.

- Moramo početi da se bavimo našom privredom i ekonomijom, te problemima koji postoje u biznisu da bismo mogli da napravimo neki iskorak naprijed, a ne da se smanjujemo promet i obim rada, te broj zaposlenih - istakao je Pavlović.

On je istakao da recesiju u stvari već imamo, te da je pitanje samo kako je definišemo.

- Prema statistici, recesija je kada rast BDP-a padne ispod nivoa inflacije, i tog momenta ste ušli u recesiju. Sve zemlje u okruženju ušle su u recesiju, tako da to okruženje utiče i na privredu BiH - naglasio je Pavlović.

Guverner Centralne banke BiH Kemal Kozarić rekao je ranije da će BiH, ako budu nastavljeni negativni trendovi kakvi sada postoje, od septembra biti u recesiji.

- Ne mogu zvanično reći da smo u recesiji jer moramo čekati da prođe i treći kvartal. Treba da imamo dva kvartala negativnih trendova zaredom da bi se proglasila recesija. S te strane ne mogu reći da smo u recesiji, ali generalno, idemo prema njoj - kazao je Kozarić.

Ministar finansija i trezora BiH Nikola Špirić rekao je da procjena guvernera Kozarića da će BiH, ako budu nastavljeni trenutni negativni trendovi, od septembra biti u recesiji nije nerealna, a ukupnu situaciju pogoršava i mnogo domaćeg ekonomskog dilatentizma i političke piromanije.

Špirić je istakao da bi BiH i da nije globalne ekonomsko-finansijske krize platila mnogo žešću ekonomsku cijenu nego što bi inače trebalo, a produkovanje političke piromanije, umjesto bavljenja ekonomijom, nikom nije u interesu pa se postavlja  pitanje dokle će sve to da traje.

- Ukoliko bude pameti da smanjimo političku piromaniju kroz strane investicije i kroz dinamiziranje stope ekonomskog rasta, mogli bismo tu najavu i izbjeći. S obzirom na to da je  riječ  o BiH, nisam siguran - naglasio je  Špirić.

Prognoze

U najnovijem izvještaju Evropske banke za obnovu i razvoj (EBRD) navodi se da će rast BDP-a u BiH ove godine iznositi 0,3 odsto, što je manje za 0,1 odsto od majskog izvještaja. To je BiH smjestilo na pretposljednje mjesto u regionu, jer se jedino u Srbiji predviđa manji rast BDP-a, svega 0,1 odsto.

Međunarodni monetarni fond (MMF) snizio je u aprilu prognozu rasta ekonomije BiH u ovoj godini, tako da očekuje stagnaciju, dok u idućoj godini prognozira rast od jedan odsto.

U prošlom izdanju izvještaju, koji je objavljen u jesen prošle godine, MMF je za 2012. godinu prognozirao rast BiH od tri odsto.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana