BiH napredovala u sektoru energije

Srđan Šekara
BiH napredovala u sektoru energije

SARAJEVO - Članovi Ministarskog savjeta Energetske zajednice jugoistočne Evrope, ocijenili su u petak da je u proteklom periodu ostvaren značajan napredak na planu izrade i sprovođenja zakonskog okvira u sektorima električne energije i gasa, ali i da sprovođenje praktičnih mjera za efektivno otvaranje tržišta u mnogo slučajeva zaostaje.

Ministar spoljne trgovine i ekonomskih odnosa BiH Mladen Zirojević, koji je i predsjedavao sastankom u Sarajevu, ocijenio je da je ključni značaj ovakvih susreta u tome što se akcenat stavlja na uspostavljanje sistema koji bi za rezultat trebao da ima "jasne zakonske i regulatorne okvire, nove investicije, veću sigurnost u snabdijevanju i otvaranje tržišta."

- Činjenica je da postoje određeni nedostaci i u sektoru električne energije. Oni se vežu za kvalitet snabdijevanja, prava krajnjeg kupca i štednju, odnosno energetsku efikasnost. Proces implementacije obaveza u gasnom sektoru u određenom smislu kasni za onim u oblasti električne energije, što nam ukazuje na to da ovom pitanju ubuduće moramo da posvetimo i dodatnu pažnju - kazao je Zirojević.

Istakao je da je BiH u procesu implementacije sporazuma na nivou ugovornih strana, te da je tržište električne energije uglavnom administrativno pripremljeno za primjenu standarda koji važe u EU, ali i da njegovo stvarno funkcionisanje tek predstoji.

Direktor Generalne direkcije za energiju i transport u Evropskoj komisiji Fabricio Barbaso, koji je kopredsjedavao sastankom u Sarajevu, istakao je da je usvojen program rada Energetske zajednice za period 2010/2011. godina, kao i budžet koji će pratiti planirane aktivnosti.

- Razgovarali smo o brojnim temama, među kojima je i eventualna nova kriza u snabdijevanju ruskim prirodnim gasom, te donijeli niz odluka s ciljem obezbjeđivanja uslova za normalno snabdijevanje regionalnog tržišta električnom energijom i gasom - kazao je Barbaso.  

Tržište gasom

- Što se tiče tržišta u gasnom sektoru, ono nije uspostavljeno u smislu Direktive 55/2003 o zajedničkim pravilima funkcionisanja internog tržišta gasa, a barijeru predstavlja nemogućnost postizanja dogovora na nivou ekspertskog tima Ministarstva u vezi sa osnovnim principima strukturisanja tržišta prirodnog gasa u BiH - naveo  je Mladen  Zirojević. 

                                                                                             

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana