BiH najviše izložena barijerama

Glas Srpske
BiH najviše izložena barijerama

BUDVA - Liberalizacija trgovine, odnosno smanjenje ili potpuno ukidanje carinskih dažbina stavila je u prvi plan neke druge oblike barijera koji otežavaju ili potpuno onemogućavaju kretanje robe, a izvoznici iz BiH, najviše su tome izloženi.


Rekao je ovo u petak ministar spoljne trgovine i ekonomskih odnosa BiH Mladen Zirojević na otvaranju samita Centralnoevropskog sporazuma o slobodnoj trgovini (CEFTA) na temu "Strategije regionalne saradnje u cilju prevazilaženja ekonomske krize" u Bečićima, prenijela je Srna.

- Pozivam vas da krajnje ozbiljno pristupimo rješavanju ovih pitanja. Bez toga, plašim se da kompromitujemo ciljeve samog Sporazuma - kazao je Zirojević.

On je rekao da se dosadašnje provođenje Sporazuma, kada je u pitanju BiH, odvijalo u otežanim uslovima zbog svjetske ekonomske krize, koja je značajno zahvatila i region i stvorila dodatni pritisak kako unutar BiH, tako i u međusobnim trgovinski odnosima.

Predsjednik Vlade Crne Gore Milo Đukanović rekao je da je samit još jedna prilika da se pokaže posvećenost CEFTA ideji i da se pošalje jasna poruka da su zemlje regiona opredijeljene da zajednički djeluju u regionu, okupljene oko zajedničkih evropskih i evroatlantskih ciljeva.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana