BiH najgora u regionu po konkurentnosti

Marina Čigoja
BiH najgora u regionu po konkurentnosti

BANjALUKA - Na globalnoj listi konkurentnosti koju je objavio Svjetski ekonomski forum, BiH je među 142 zemlje zauzela 100. mjesto i najlošiju poziciju u regionu.

Svjetski ekonomski forum (SEF) na osnovu 12 indikatora zaključio je da se BiH među 142 zemlje nalazi na 100. mjestu po nivou konkurentnosti.

Na globalnoj listi, po zaštiti autorskih prava BiH se našla na 129. mjestu, dok je po kvalitetu ukupne infrastrukture sa 140. mjestom među najgorima u svijetu.

Po kvalitetu željezničke infrastrukture BiH se nalazi na 98. mjestu, dok je po kvalitetu puteva na 141. mjestu.

Kada je u pitanju kreditni rejting, BiH se i tu nalazi na nezavidnoj poziciji, jer zauzima 109. mjesto.

BiH se ne može pohvaliti ni ocjenom po pitanju efikasnosti tržišta, tako da se prema izvještaju Svjetskog ekonomskog foruma, BiH nalazi na 124. mjestu kada je u pitanju broj dana potrebnih za otpočinjanje posla, dok se po broju procedura za početak biznisa nalazi na 119. mjestu.

Od ukupno 142 zemlje čiji je poredak objavljen, među zemljama u regionu najbolje je plasirana Slovenija, koja se nalazi na 57. mjestu liste konkurentnosti, zatim Crna Gora na 60, te Hrvatska na 76. mjestu.

- Albanija je zauzela 78. mjesto, Makedonija 79, dok je Srbija na 95. mjestu - navodi se u izvještaju.

Švajcarska je i dalje po globalnoj konkurentnosti na vrhu liste Svjetskog ekonomskog foruma.

Singapur je zauzeo drugo mjesto, potisnuvši Švedsku, koja je sada na trećem mjestu. Na četvrto mjesto popela se Finska, napredujući za čak tri mjesta u odnosu na godinu ranije. SAD bilježe pad konkurentnosti treću godinu zaredom i na aktuelnoj listi su zauzele peto mjesto, dok su godinu ranije bile na četvrtom mjestu.

Među razlozima slabljenja pozicije najveće svjetske ekonomije na području konkurentnosti u Svjetskom ekonomskom forumu navode ekonomske probleme, oslabljeno povjerenje u političare i neefikasnost vlade.

Evropa

Sjeverna i zapadna Evropa dominiraju među prvih deset zemalja, među kojima je jedini predstavnik Azije Japan, koji je zauzeo deveto mjesto, poslije prošlogodišnjeg šestog.

Među deset najboljih još se nalaze Njemačka na šestom mjestu, Holandija na sedmom, Danska na osmom, te Velika Britanija, koja se probila na deseto mjesto, sa prošlogodišnje 12. pozicije.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana