BiH na 85. mjestu Forbsove liste

Marina Čigoja
BiH na 85. mjestu Forbsove liste

Njujork - Američki poslovni časopis "Forbs" objavio je najnoviju listu zemalja najpogodnijih za poslovanje, na kojoj je BiH zauzela 85. mjesto, među 141. rangiranom zemljom, a u regionu bolja je samo od Srbije, koja je zauzela 90. mjesto.

Lista je sastavljena na osnovu 11 različitih kategorija i to vlasničkih prava, inovacija, poreza, tehnologije, korupcije, slobode (lične, trgovinske i monetarne), birokratije, zaštite investitora i poslovanja berze, prenijele su agencije.

Kad je riječ o bivšim jugoslovenskim republikama, najbolje je rangirana Slovenija koja je zauzela 23. mjesto, a slijede je Makedonija na 37. i Crna Gora na 45. mjestu, dok je Hrvatska zauzela 47. mjesto.

Direktor Instituta za edukaciju u Spoljnotrgovinskoj komori BiH Duljko Hasić kaže da BiH ima brojna ograničenja poput političke nestabilnosti, loše poslovne klime, izražene korupcije i sive ekonomije.

- Pored toga, imamo razne barijere, od registracije biznisa, preko izuzetno komplikovanih i dugih administrativnih procedura, kao i loš kreditni rejting - istakao je Hasić i dodao da se privreda BiH, zbog lošeg poslovnog ambijenta, nalazi u fazi hronične nelikvidnosti.

- Vlasti ne rade dovoljno da ozbiljnije uđu u ekonomske reforme i preuzimanja zakonskih propisa i standarda Evropske unije i usaglašavanja sa domaćim zakonodavstvom - naglasio je Hasić.

Predsjednik Savjeta izvoznika pri Privrednoj komori RS Predrag Zgonjanin kaže da BiH nije jeftina zemlja za ulaganja kako se to često pokušava reći i da je to jedan od osnovnih razloga što je investitori zaobilaze i što se nalazi pri samom dnu u regionu po pogodnostima za poslovanje.

- Pored standardnih poreza, privrednici ovdje moraju da plaćaju značajan broj nameta kojih nema nigdje u svijetu - naglasio je Zgonjanin i dodao da je BiH nepovoljna i zbog veoma visoke cijene kapitala.

Na prvom mjestu kao zemlja najpogodnija za poslovanje našao se Novi Zeland, koji je napredovao sa prošlogodišnjeg drugog mjesta prvenstveno zahvaljujući transparentnoj i stabilnoj poslovnoj klimi koja podstiče preduzetništvo, istakao je "Forbs".

Na drugom mjestu je Danska, a slijede Hongkong, Singapur, Kanada, Irska, Švedska, Norveška, Finska i Velika Britanija.

Lista

"Forbs" se u sastavljanju liste oslonio na istraživanja i izvještaje američke Centralne obaveštajne agencije (CIA), strateških instituta "Fridom haus" i "Heritiy faundejšn", "Properti rajts alajans", "Transparensi internešenel", Svjetske banke i Svjetskog ekonomskog foruma.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana