BiH na 107. mjestu po konkurentnosti

Glas Srpske
BiH na 107. mjestu po konkurentnosti

ŽENEVA - BiH je na najnovijoj listi najkonkurentnijih ekonomija svijeta za 2009/10. godinu, pala sa 107. na 109. mjesto, pokazao je juče objavljeni izvještaj Svjetskog ekonomskog foruma, prenijela je Beta

Prema izvještaju Foruma najkonkurentnija zemlja na svijetu je Švajcarska, koja je prvo mjesto na listi preuzela od SAD.

Vodeću poziciju, navodi se u izvještaju, SAD su izgubile uglavnom zbog finansijske krize i naraslog fiskalnog deficita, a Švajcarska je vođstvo preuzela, objašnjeno je u izvještaju, zbog "relativno stabilne" ekonomije.

Trećeplasirana najkonkurentnija zemlja je Singapur, koji se  sa petog popeo na treće mjesto.

- Rast povjerenja u javne institucije, efikasno tržište robe i rada, kao i visokokvalitetno finansijsko tržište, glavni su razlozi, bolje ovogodišnje pozicije Singapura - navodi se u izvještaju Foruma.

Švedska je zauzela četvrto mjesto na listi najkonkurentnijih ekonomija svijeta, dok je na petom mjestu Danska, koja je za godinu dana skliznula dva mjesta. Dansku prate Finska, Njemačka, Japan, Kanada i Holandija.

Istraživanje je obuhvatilo 133 zemlje, a ocenjivani su, između ostalog, rad vlade, saobraćajna i telekomunikaciona infrastruktura, otvorenost za inovacije i zaštita intelektualnih prava.

Region

Najbolje plasirana zemlja u regionu je Slovenija koja se na listi Svjetskog ekonomskog foruma nalazi na 37. mjestu. Slijede Crna Gora koja se nalazi na 65, te Hrvatska koja je "smještena" na 72. mjesto. Makedonija je 84, a Albanija 96. najkonkurentnija zemlja svijeta.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana