BiH može očekivati kredit od MMF

Marina Čigoja
BiH može očekivati kredit od MMF

BANjA LUKA - Iako su pregovori predstavnika MMF-a i vlasti BiH oko stend-baj aranžmana još u toku, ekonomski stručnjaci u RS mišljenja su da će BiH taj kredit dobiti.

O tome kakve će uslove MMF staviti pred domaće predstavnike vlasti još uvijek se malo govori, ali ono što je izvjesno, prema riječima ekonomista, je smanjenje javne potrošnje.

Direktor Sekcije za makroekonomiju u Udruženju ekonomista "SWOT" Stevo Pucar smatra da će kredit biti odobren, ali da će, pogotovo za FBiH, biti nametnuta stroga pravila javne potrošnje.

- Vjerujem da će dogovor biti postignut, ali moraće se ispuniti prilično strogi kriterijumi, pogotovo FBiH da bi mogla imati stend-baj aranžman MMF-a, a to sigurno Federaciji neće biti lako ispoštovati - istakao je Jakšić.

Direktor Ekonomskog instituta RS Duško Jakšić smatra da je  kredit jako povoljan i da će BiH dobiti taj kredit, ali i da to u ovom trenutku u velikoj mjeri zavisi od FBiH i toga koliko će njihovi predstavnici vlasti uspjeti sprovesti mjere koje predviđaju.

- Vjerovatno nećemo dobiti preveliki iznos, kako je u početku  najavljivano, jer MMF predviđa pad ekonomskih aktivnosti do 3,5 odsto i to će sigurno uticati i na dodjelu kredita - istakao je Jakšić.

Glavni kriterijum će sigurno biti, i to uopšte nije sporno i to se ne krije, kolika je fiskalna disciplina i koliki su troškovi u bruto društvenom proizvodu.

- Evidentno je da su u FBiH ti troškovi visoki. Mislim da nema razloga da RS ne dobije kredit, ali problem je FBiH, kojoj je taj kredit neophodan - kazao je Jakšić i dodao da bi, ako kredit bude odobren, problem moglo da predstavlja pitanje podjele tog novca.

MMF i BiH počeli su pregovore o novom stend-baj aranžmanu početkom prošle sedmice, kada su razgovarali sa vlastima RS, dok su ove sedmice u Sarajevu razgovarali sa predstavnicima vlasti FBiH. Pregovori bi trebalo da budu finalizirani do kraja mjeseca.

Gligorov

Ekonomski ekspert sa Bečkog instituta za međunarodne ekonomske studije Vladimir Gligorov ocijenio je za Srnu da BiH u ovom trenutku ne prijeti ekonomski kolaps sistema i dodao da predstoji složen posao da se sa MMF-om dogovori kreditni aranžman.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana