BiH mora poboljšati ambijent za ulaganje

Srna
BiH mora poboljšati ambijent za ulaganje

Sarajevo - Čelnici Agencije za unapređenje stranih investicija u BiH (FIPA) istakli su juče u Sarajevu da je njihov zadatak da u ovoj godini privuku do 920 miliona KM stranih ulaganja, ali i upozorili da mora biti kreiran mnogo povoljniji ambijent za investiranje.

- Zadatak za FIPA u ovoj godini je da privuče od 880 miliona do 920 miliona KM stranih investicija. Taj zadatak postavila je Direkcija za ekonomsko planiranje BiH. Nadam se da će to biti ostvareno, a i premašeno - kazao je direktor FIPA Gordan Milinić.

Na prezentaciji izvještaja o postinvesticijskoj podršci stranim investitorima koji posluju u BiH za 2015. godinu i preporuka za poboljšanje poslovnog okruženja, Milinić je rekao da se 80 odsto njih opredijelilo da reinvestira dobit.

Pomoćnik direktora FIPA Maida Bećirović kaže da pravni sistem BiH mora biti jasniji da bi došlo do privlačenja stranih investicija i da je potrebno izmijeniti zakone koji se odnose na izvršni postupak.

- FIPA već godinama traži od nadležnih u BiH formiranje takozvanog "van stop šop" sistema registracije preduzeća. RS ima ovaj sistem, ali ne i FBiH. Sistem "van stop šop" bi trebalo da bude servis kako bi investitor dobio kompletnu uslugu i na jednom mjestu pribavio svu potrebnu dokumentaciju za pokretanje biznisa - kazala je Bećirovićeva navodeći da je u FBiH neophodno formirati privredne sudove koji su davno zaživjeli u RS.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana