BiH među ekonomski neslobodnim zemljama

Marina Čigoja
BiH među ekonomski neslobodnim zemljama

BANjA LUKA - Prema 15. godišnjem indeksu ekonomskih sloboda, koji objavljuju "The Heritage Foundation" i "The Wall Street Journal", BiH je zauzela 121. mjesto među 179 svjetskih privreda.

Privreda BiH je 53,7 odsto slobodna. Ukupna ocjena BiH je za 0,6 odsto niža od prošle godine, čime je svrstana u kategoriju "uglavnom neslobodnih" ekonomija. BiH je rangirana na 38. mjestu od 41 zemlje u evropskoj regiji, a njena ukupna ocjena je značajno ispod regionalnog prosjeka.

- Veličina države, vlasnička prava i sloboda od korupcije su problemi, a složena i neujednačeno primijenjena regulativa utiče na gotovo sve. Komercijalni sudovi ne postoje, a trgovinski sporovi moraju se voditi između samih tražitelja ili izvan zemlje. Državni rashodi su visoki ali ne dovode do efikasnije ili pojednostavljenije birokratije - piše u izvještaju. Dodaje se da se privreda još uvijek znatno oslanja na poljoprivredu i zahtjeva značajne tržišne reforme u većini područja.

Indeks mjeri učinak države u 11 kategorija - sloboda poslovanja, sloboda trgovine, fiskalna sloboda, veličina države, monetarna sloboda, sloboda ulaganja, finansijska sloboda, vlasnička prava, sloboda od korupcije i radna sloboda.

Prema rezultatima indeksa, vlasnička prava u BiH su veoma nepouzdana i 36 odsto su ispod prosjeka, a samo dvije slobode se ističu kao relativno visoke. To su trgovinska i finansijska sloboda. Prosječna carinska stopa je 5,1 odsto, a necarinske barijere su relativno niske. U izvještaju piše da bi se bankarstvo moglo poboljšati, ali da je dobro privatizovano.

Problem je to što je za osnivanje preduzeća u BiH potrebno je 54 dana, u poređenju sa svjetskim prosjekom od 43 dana. Za dobijanje poslovne licence potrebno je gotovo dva puta više vremena od svjetskog prosjeka od 234 dana.

Otežavajući birokratski i netransparentni sistem ostaje problem za ulagače i preduzeća. Sloboda trgovine iznosi 79,8 odsto, fiskalna i monetarna sloboda iznose 73,7 odnosno 76,6 odsto. Prema ovom izvještaju, sloboda ulaganja iznosi 50 odsto, a finansijska sloboda 60 odsto. Inflacija je umjerena.

Kada je riječ o zemljama u regionu, Srbija se nalazi na 109. mjestu, Crna Gora je 94, dok se Makedonija nalazi na 78. mjestu i spada u red "umjereno slobodnih ekonomija." Slovenija je najbolje rangirana zemlja u okruženju i nalazi se na 68. mjestu, čak ispred nekih zapadnoevropskih zemalja poput Italije i Grčke. Hrvatska je na 116. mjestu.

Indeks

Godišnji indeks ekonomskih sloboda jedan je od cjenjenijih svjetskih izvještaja o stanju u pojedinim državama svijeta."The Wall Street Journal" je jedan od najprestižnijih svjetskih ekonomskih listova, a "The Heritage Foundation" i "Adriatic" institut za javni poredak među poznatijim nezavisnim ekonomskim stručnjacima.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana