BiH lani izvezla robu vrijednu 77,65 miliona KM na samoproglašeno Kosovo

Milijana Latinović
BiH lani izvezla robu vrijednu 77,65 miliona KM na samoproglašeno Kosovo

BANjALUKA - BiH je lani na tržište samoproglašenog Kosova izvezla robu vrijednu 77,65 miliona maraka, što je šest puta više u odnosu na 2019. godinu, a u plasmanu su prednjačili gvožđe i čelik.

Prema podacima Spoljnotrgovinske komore BiH, u 2019. godini na samoproglašeno Kosovo otišla je roba vrijedna svega 13,56 miliona maraka. U tom periodu na snazi su bile takse od 100 odsto na svu robu iz centralne Srbije i BiH.

Nameti koji su gotovo zaustavili izvoz ukinuti su 1. aprila prošle godine što je, sudeći prema podacima Spoljnotrgovinske komore o robnoj razmjeni, uticalo na to da se domaći privrednici vrate na izgubljeno tržište.

U prošloj godini BiH je sa Kosova uvezla robu tešku 15,67 miliona KM, dok su godinu ranije na domaće tržište stigli proizvodi vrijedni 12,83 miliona KM. Prema podacima Spoljnotrgovinske komore BiH, u uvozu prednjače proizvodi od gvožđa i čelika, te razne vrste kože.

Među značajnijim stavkama u robnoj razmjeni sa ovim tržištem su mlijeko i mliječni proizvodi, a lani je izvoz tih proizvoda na Kosovo bio težak nešto više od četiri miliona maraka.

Portparol Privredne komore RS Vladimir Blagojević rekao je za “Glas Srpske” da je ovakav rast izvoza očekivan nakon što su takse od 100 odsto ukinute.

- Takse su zapravo značile zabranu izvoza iz Srpske i BiH jer nije bilo moguće platiti takse od 100 odsto i biti konkurentan na tamošnjem tržištu. Za nas je važno da su se pojedine firme uspjele vratiti na to tržište i da se taj trend nastavlja i u ovako teškom vremenu, kada poslovanje privrede otežava virus korona - rekao je Blagojević.

On je naglasio da je za privredu Srpske svako, pa i najmanje tržište važno, a posebno ono na kojem se postiže suficit.

Da je povratak na izgubljeno tržište značajan, saglasan je i predsjednik Privredne komore FBiH Mirsad Jašarspahić koji kaže da je potrebno uložiti velike napore da obim spoljnotrgovinske razmjene bude vraćen na nivo prije uvođenja taksi.

- U tu svrhu mi smo jesenas prisustvovali jednom sajmu u Prištini, gdje su se predstavili naši proizvođači iz prehrambene industrije. Dobro je što su se naši proizvodi vratili na police tamošnjih tržnih centara i smatram da ćemo zajedno sa kolegama iz RS relaksirati sve barijere koje postoje da bi se otvorila vrata našim privrednicima - poručio je Jašarspahić i podvukao da je luksuz izgubiti bilo koje tržište.

Prištinske vlasti su početkom novembra 2018. godine povećale porez za deset odsto na svu robu koja dolazi iz BiH i Srbije, a s obzirom na to da je ta odluka predstavljala grubo kršenje CEFTA, njen opoziv zatražio je tada i Brisel. Priština, međutim, nije povukla tu odluku, već je 21. novembra te godine donijela novu o uvođenju carina od 100 odsto koje su važile do 1. aprila 2020. godine.

Brojevi

 

Prije uvođenja taksi od 100 odsto vrijednost godišnjeg izvoza robe iz BiH na tržište samoproglašenog Kosova dostizala je i 160 miliona KM. Mjesečni prosjek vrijednosti izvezene robe prije uvođenja taksi bio je oko 13 miliona maraka, a nakon uvođenja tih nameta kretao se oko svega milion KM.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana