BiH je mjesto u "Otvorenom Balkanu", Sarajevo mora prestati sa blokadama

Žarko Marković
BiH je mjesto u "Otvorenom Balkanu", Sarajevo mora prestati sa blokadama
Foto: Tanjug | BiH je mjesto u "Otvorenom Balkanu", Sarajevo mora prestati sa blokadama

JAHORINA - Perspektive ekonomske saradnje Srbije i Srpske su odlične, izjavila je danas na završnom panelu "Jahorina ekonomskog foruma" premijerka Srbije Ana Brnabić.

Podsjetivši na sve velike investicije koje je država Srbija preduzela u Srpskoj gdje je svakako najveća privatizacija Telekoma Srpske, Brnabićeva je navela da je danas na istom putu i Elektroprivreda Srbije, kroz projekat HE Buk bijela, Foča i Paunci.

- Očekujem da i Sarajevo to prepozna kao projekte od posebnog značaja i time bi EPS, odnosno država Srbija postala najveći investitor u BiH. Tu je i aerodrom Trebinje. To su projekti koji otvaraju ogromne perspektive - navela je Brnabićeva.

Ona je navela da ukoliko bi se čitav Balkan uključio u inicijativu "Otvoreni Balkan" BDP u cijelom regionu bi bio povećan za sedam odsto.

- Ne mogu da razumem da neki ne žele da učestvuju u tome - rekla je Brnabićeva.

Iza svakog ekonomskog projekta stoje političke odluke, poručila je na panelu predsjednica Srpske Željka Cvijanović.

- Politika je ta koja je zaustavila proces pristupanja BiH "Otvorenom Balkanu" - rekla je Cvijanovićeva dodavši da se u Sarajevu tome protive jer Srbiju vide kao predvodnika te priče.

Brnabićeva je dodala da je nevjerovatno da zemlje regiona ne žele da koriste benefite koje će u narednom periodu omogućiti inicijativa 'Otvoreni Balkan".

- Kakav je to signal mladima u regionu. Dok čekamo na članstvo u EU možemo da se rešimo granica među nama. Ne postoji ni jedna loša stvar oko te inicijative - navela je Brnabićeva dodavši da razume frustraciju Srpske jer se BiH nije uključila u ovu inicijativu.

 

Premijer Srpske Radovan Višković rekao je da u svakom projektu koji Srpska radi sa Srbijom ima problema.

- Izgleda da treba da promijenimo matricu i da govorimo da je to štetno za Srpsku pa da onda Sarajevo prestane sa blokadama. Nezamislivo je da imate saglasnost svih kantona, Vlade FBiH, Vlade RS za zabranu izvoza oblovine, a da onda tri ministra u Savjetu ministara to zaustave. Kad je Buk bijela u pitanju, pripremne radnje su premašile planove, ali moram podijeliti jednu vrstu zabrinutosti za taj projekat jer do nas iz Sarajeva dolaze informacije da oni nikako ne mogu da se pomire sa tim da to rade Srpska i Srbija. Ipak, naše je da radimo, a njihovo da im to smeta - naveo je Višković.

Govoreći o aerodromu u Trebinju, rekao je da se sada javljaju Crna Gora i Hrvatska sa protivljenjem tom projektu, ali je naglasio da nemaju argumente koji bi usporili realizaciju tog projekta.

- Često imam žal zbog toga što ne možemo donositi odluke u punom kapacitetu. Da Srpska sama može da donese takvu odluku, među prvima bi bili u "Otvorenom Balkanu" - rekao je Višković.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

Galerija
© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana