BiH i Srbija ruše prepreke za izvoz

Marijana Miljić
BiH i Srbija ruše prepreke za izvoz

Beograd - Sporazum o uspostavljanju regionalne zone slobodne trgovine (CEFTA) je zreo za promjene, a u njih će prve krenuti BiH i Srbija, koje će ukloniti barijere i time privrednicima olakšati trgovinu.

Ministar spoljne trgovine i ekonomskih odnosa BiH Mirko Šarović rekao je juče na kraju ministarske konferencije „CEFTA nedjelja“ u Beogradu da je sazrelo vrijeme za CEFTA plus.

- Mislim da je sazrelo vrijeme da CEFTA damo novu dimenziju. BiH je blizu postizanja dogovora sa Srbijom o uklanjanju svih evidentiranih barijera. To bi trebalo da olakša trgovinu i da ona bude jednostavnija i brža i bez dugih zadržavanja na granici. Vjerovatno ćemo već idućih dana taj sporazum i ozvaničiti i time izaći u susret zahtjevima privrednika iz BiH i Srbije - rekao je Šarović i dodao da je CEFTA i sa problemima opravdala postojanje.

Privrednici ističu da što prije treba ukloniti barijere koje koče izvoz u članice CEFTA.

- Postoje vancarinske barijere, koje nikada nisu bile sa naše strane, već su se pojavljivale od strane drugih zemalja. Posebno je to bilo izraženo dok je Hrvatska bila članica CEFTA prije nego što je ušla u EU. I sa Srbijom imamo problema. Uvijek nešto nađu da bismo mi izgubili kontinuitet u izvozu, a čim prekinemo sa izvozom dva-tri mjeseca gubimo i posao. Cilj vancarinskih barijera i jeste da strane dobavljače učini nestabilnim i nesigurnim za isporuku robe. To moramo prekinuti. Sklapali smo dogovore, ali su oni stalno kršeni i nadam se da to neće biti slučaj i ovaj put  - rekao je potpredsjednik Spoljnotrgovinske komore BiH Nemanja Vasić.

Srbija je saglasna da CEFTA treba unaprijediti, a ministar trgovine, turizma i telekomunikacija Rasim Ljajić ističe da treba ići u pravcu formiranja zajedničkog ekonomskog prostora.

- Kamioni u regionu na granicama čekaju od sedam do 48 časova, dok je prosječno zadržavanje u Gruziji sedam minuta. Gubimo 26 miliona časova godišnje zbog čekanja kamiona s robom na granicama. Za razne vrste usluga na graničnim prelazima plaćamo godišnje oko 800 miliona evra, što je jedan odsto bruto domaćeg proizvoda zemalja regije. Članice CEFTA moraju donijeti odluku da li će čekati da politika riješi probleme ili će nešto učiniti za privrednike. Vlada Srbije spremna je da učini korak više i da idemo u formiranje zajedničkog ekonomskog prostora - kaže Ljajić.

BiH je potpisala sporazum o CEFTA 2006. godine, što joj je tada omogućilo trgovinske povlastice sa Srbijom, Hrvatskom, Crnom Gorom, Makedonijom, Albanijom, Moldavijom, Rumunijom, Bugarskom i samoproglašenim Kosovom. Zbog ulaska u EU članstvo u CEFTA od tada su izgubile Hrvatska, Bugarska i Rumunija.

Vrijednost trgovine

Blok CEFTA je drugo po značaju tržište za BiH nakon EU. BiH je u zemlje članice CEFTA u prvih deset mjeseci ove godine izvezla robu vrijednu 1,462 milijarde maraka, što je za 30,6 odsto više nego u istom periodu 2016. godine. Uvoz je istovremeno povećan za 11,8 odsto na 1,898 milijardi KM. Pokrivenost uvoza izvozom iznosila je 77 odsto.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana