BiH i Srbija najgore za trgovanje u regionu

Marina Čigoja
BiH i Srbija najgore za trgovanje u regionu

Banjaluka - BiH se nalazi na 78. mjestu po slobodi trgovine na listi 138 zemalja, što je uz Srbiju svrstava na samo dno regiona, pokazuje izvještaj Svjetskog ekonomskog foruma o slobodi trgovine u svijetu za 2014. godinu.

Indeks lakoće trgovanja pokazuje u kojoj su mjeri u svjetskim ekonomijama razvijene institucije, politike, infrastruktura i usluge koje omogućavaju slobodan protok robe preko granica do odredišta. Svaka država je ocijenjena u četiri kategorije - otvorenost tržišta, carinsko uređenje, razvijenost infrastrukture i operativnog okruženja i poslovnog okruženja.

Svjetski ekonomski forum rangirao je BiH po kriterijumu pristupa njenom tržištu na 45. mjesto u svijetu, dok je za efikasnost carinske administracije dobila najlošiju ocjenu i nalazi se na 90. mjestu u svijetu. Po razvijenosti infrastrukture BiH se nalazi na 88. mjestu, dok je po poslovnom okruženju na 64. mjestu.

Kao ključni problemi u izvozu BiH navedeni su tehnički zahtjevi i standardi iz inostranstva, zahtjevi za porijeklo robe, poteškoće u ispunjenju zahtjeva kupaca u vezi sa kvantitetom i kvalitetom, otežavajuće procedure na stranim granicama i pristup finansijama. S druge strane, među preprekama pri uvozu najzastupljenije su tarife, komplikovane uvozne procedure, visoki transportni troškovi, tehnički uslovi i standardi na domaćem tržištu, neadekvatna telekomunikaciona infrastruktura, korupcija na granici, kriminal i krađe.

Na listi Svjetskog ekonomskog foruma iz bivše Jugoslavije najbolje je plasirana Slovenija, a slijede Crna Gora, Hrvatska, Makedonija i Srbija.

U izvještaju se ocjenjuje da barijere u trgovini usporavaju ekonomski oporavak u svijetu i da mnoge vlade još ne uspijevaju da uvedu ponekad jednostavne reforme koje bi doprinijele ekonomskom rastu i socijalnom napretku.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana