BiH i entiteti bez budžeta za 2011.

Ž. Domazet, M. Čigoja
BiH i entiteti bez budžeta za 2011.

SARAJEVO - Ministri finansija BiH, Republike Srpske i FBiH ni u petak nisu postigli dogovor o okvirnim budžetima za iduću godinu, saopšteno je iz Savjeta ministara BiH.

Na sjednici Fiskalnog savjeta BiH u Sarajevu zaključeno je da sistem koji reguliše situacije privremenog finansiranja osigurava fiskalnu odgovornost u 2011. godini do usvajanja budžeta.

Ministar finansija FBiH Vjekoslav Bevanda rekao je "Glasu Srpske" da na sjednici nije bilo dogovora o okvirnom nacrtu budžeta BiH za iduću godinu.

- Ministarstvo finansija FBiH dobilo je sve pozitivne ocjene od predstavnika Međunarodnog monetarnog fonda (MMF) za ispunjavanje uslova neophodnih za dobijanje nove tranše iz stend-baj aranžmana - rekao je Bevanda i najavio da će za realizaciju aranžmana sa MMF-om biti potrebna i nova usaglašavanja.

Predsjedavajući Fiskalnog savjeta BiH Nikola Špirić rekao je poslije sjednice Savjeta, koja je u utorak održana u Banjaluci, da bi za sve u BiH bilo dobro da se dođe do dogovora o budžetima za 2011. godinu jer će od toga zavisiti i odnos drugih međunarodnih finansijskih institucija za pokriće deficita za iduću godinu.

Špirić je rekao da globalni budžetski okvir mora da podrazumijeva da svi, i država i entiteti, podnesu teret izazova koji stoje pred BiH.

Još je istakao da osnovni problem predstavlja pitanje koliko će biti zahvatano od indirektnih poreza.

- Postoje različita rješenja o načinu podjele, odnosno o tome koliko će prihoda dobiti entiteti, a koliko BiH - istakao je Špirić.

Na sastanku ministra finansija i trezora BiH Dragana Vrankića sa šefom misije MMF-a Kostasom Kristouom početkom mjeseca naglašeno je da predstavnici MMF-a i Fiskalnog savjeta BiH do 15. novembra treba da dogovore globalni okvir fiskalnog bilansa i politika u BiH za period od 2011. do 2013. godine, što je osnovni cilj boravka misije u BiH.

MMF

Na drugom dijelu sjednice Fiskalnog savjeta BiH, kojoj su prisustvovali su i članovi misije MMF-a, zaključeno je da su na kraju septembra ispunjeni svi pokazatelji izvršenja programa, kako je i bilo predviđeno.

- Izraženo je očekivanje da će nove vlasti na svim nivoima u BiH nastaviti ispunjavanje neophodnih mjera prilagođavanja, utvrđene politikama kroz stend-baj aranžman - navedeno je u saopštenju iz Savjeta ministara.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana