BiH i Albanija imaju najniži kreditni rejting na Balkanu

Anadolija
BiH i Albanija imaju najniži kreditni rejting na Balkanu

Sarajevo - Dok su posljednjih mjeseci širom Evrope, agencije smanjile kreditni rejting mnogim evropskim zemljama, većina zemalja bivše Jugoslavije su već na nivou koji ih svrstava u kategoriju zemalja s lošim kreditnim rejtingom.

Međutim, rezultati istraživačkog tima agencije “Anadolija” pokazali su da od zemalja regiona BiH ima najniži kreditni rejting koji ju je svrstao u grupu zemalja sa spekulativnom kreditnom sposobnošću kao i visokim kreditnim rizikom.

Tako je u julu 2012. godine agencija za ocjenu kreditnog rejtinga Mudis potvrdila BiH kreditni rejting “B3” i izmijenila izglede „sa posmatranja - negativno na stabilne izglede”.

Time je agencija Mudis potvrdila da je kreditni rejting BiH u kategoriji loših.

Takođe, u martu 2012. agencija Standard i Purs potvrdila je BiH kreditni rejting “B” i izmijenila izglede “na posmatranju - negativno” na stabilne izglede.

Od ostalih zemalja regiona odmah iza BiH slijedi Albanija u kojoj, takođe, postoji visok kreditni rizik.

Agencija za ocjenu kreditnog rejtinga Mudis u julu 2012. godine je Albaniji zabilježila kreditni rejting na nivou B1, dok je prognoza dobila ocjenu stabilna.

Odmah iza Albanije slijede Makedonija, Crna Gora i Srbija koje imaju status zemalja sa znatnim kreditnim rizikom i kreditnom sposobnošću sa spekulativnim elementima.

Agencija Standard i Purs u maju ove godine snizila je rejting Makedonije za dugoročno zaduživanje u domaćoj i stranoj valuti sa “BB” na “BB-”, upozoravajući na smanjenu transparentnost javnih finansija i slabije izglede za rast preduzetništva.

Razlog su ekonomski pritisci u regionu, sužen manevarski prostor inostranih vlasnika domaćih banaka, teškoće u upravljanju vladinim finansijskim obavezama i pojačana javna potrošnja na neproduktivnu imovinu.

Kreditna agencija Mudis u svom posljednjem izvještaju o Crnoj Gori nije mijenjala njen kreditni rejting koji je već dvije godine na nivou Ba3, a potvrđene su i stabilne prognoze.

Trenutni rejting, međutim, mogao bi se suočiti sa silaznim pritiskom ako se prognoze za javne finansije i bilans plaćanja značajno pogoršaju ili ako posljednji pokušaji fiskalne konsolidacije i institucionalnog jačanja ne budu uspješni.

Kreditna agencija Fič u julu ove godine potvrdila je kreditni rejting Srbije “BB minus s negativnim izgledima”.

Zadržavanje rejtinga Srbije na nepromijenjenom nivou dijelom je odraz neizvjesnosti stanja javnih finansija, brzog rasta javnog duga, krhkog ekonomskog oporavka, i neizvjesnosti aranžmana s Međunarodnim monetarnim fondom (MMF).

Nivo rejtinga Srbije, prema Fiču, podržavaju visok nivo prihoda po stanovniku, vrhunski obučena radna snaga, poboljšanje uslova poslovanja i odluka Evropske unije da otvori pregovore o članstvu sa Srbijom.

Najbolji kreditni rejting na Balkanu ima Hrvatska i pored činjenice da je ovoj zemlji prije nekoliko dana snižen kreditni rejting za jednu ocjenu.

Naime, kreditna agencija Standard i Purs ovih dana je snizila prognozu kreditnog rejtinga Hrvatske sa “stabilne” na “negativnu”.

U saopštenju Standard i Pursa navedeno je da bi kreditni rejting Hrvatske sljedeće godine mogao biti ugrožen, ako se nastavi slabljenje njene ekonomije, poveća fiskalni deficit, a spoljni dug naraste.

- Prema našem mišljenju, ekonomska korist Hrvatske od nedavnog ulaska u Evropsku unije će biti ograničena strukturnim izazovima, političkim ograničenjima po fiskalne reforme i nepovoljnim vanjskim okruženjem - navedeno je u saopštenju.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana