BiH dala garanciju za kredit EBRD

Glas Srpske
BiH dala garanciju za kredit EBRD

SARAJEVO - Ministar finansija i trezora BiH Dragan Vrankić i potpredsjednik Evropske banke za obnovu i razvoj (EBRD) Varel Freman potpisali su juče u Sarajevu Ugovor o jemstvu za kreditnu liniju Agenciji za osiguranje depozita BiH, kojim država garantuje da će zajam koji je predmet Ugovora o zajmu otplatiti u potpunosti ili djelimično, a ako to ne uradi zajmoprimac, odnosno Agencija za osiguranje depozita BiH, saopšteno je iz Ministarstva finansija i trezora BiH.

Agencija za osiguranje depozita BiH zaključila je ranije Ugovor o zajmu sa Evropskom bankom za obnovu i razvoj u iznosu od 50 miliona evra, koji će Agenciji omogućiti da poveća iznos osiguranih depozita građana na 50.000 maraka, sa  sadašnjih 20.000 i time se približi nivoima osiguranih depozita u susjednim zemljama, navodi se u saopštenju.

- Projektom će se povećati povjerenje građana u bankarski sektor, te ispuniti jedna od antikriznih mjera Savjeta ministara koju je podržao i Međunarodni monetarni fond u okviru stend-baj aranžmana - naveli su iz Ministarstva.

Podršku kreditnoj liniji pružila je i Evropska unija donatorskim sredstvima u prvoj fazi u iznosu od milion evra kroz IPA fondove za 2009. godinu, a najavljena je i dodatna podrška u istom iznosu iz IPA fondova za 2010. godinu.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana