BiH će podnijeti prijavu protiv Kosova

Tanja Šikanjić
BiH će podnijeti prijavu protiv Kosova

BANjALUKA - BiH će se žaliti Sekretarijatu CEFTA na odluku vlade samoproglašenog Kosova da uvede carine od deset odsto na robu koja iz BiH dolazi na Kosovo, kako bi se što prije preduzele mjere da se ova odluka poništi. Kosovo na ovakav način direktno krši CEFTA sporazum.

Izjavio je to juče "Glasu Srpske" ministar spoljne trgovine i ekonomskih odnosa BiH Mladen Zirojević.

- Problem je nastao kada su organi Kosova dokumenta koja prate njihovu robu pri izvozu u BiH, počeli ovjeravati pečatom vlade Kosova na carini. BiH nije priznala nezavisnost Kosova, tako da njihovi pečati ni carinska služba ne mogu biti priznati u BiH - istakao je Zirojević.

Dodao je da takozvana vlada Kosova nije zvanični potpisnik CEFTA sporazuma, već ga je u njihovo ime potpisao UNMIK, tako da je BiH s punim pravom osporavala njihove pečate. U Ministarstvu spoljne trgovine i ekonomskih odnosa BiH su naglasili da uvođenje carina od deset odsto na robu iz BiH, što prije treba da bude poništeno, jer nije u skladu sa Sporazumom o CEFTA koji reguliše regionalnu trgovinu. U Ministarstvu su istakli da od predstavnika Kosova još nisu dobili zvaničnu pismenu informaciju o uvođenju pomenutih mjera, ali da će po prijemu obavještenja, sve prijaviti Sekretarijatu CEFTA.

Portparol Privredne komore RS Vladimir Blagojević je istakao da bi se, s obzirom na to da CEFTA ne predviđa nikakva ograničenja prilikom spoljnotrgovinske razmjene između zemalja potpisnica, uvođenje carina trebalo što prije poništiti.

- Očekujemo da nadležne institucije u BiH što prije odreaguju, jer bi se u suprotnom taksa od deset procenata veoma negativno odrazila na konkurentnost naših proizvoda na tržištu Kosova - istakao je Blagojević i dodao da je Srpska do sada imala pozitivan trgovinski promet sa UNMIK-om.

Ekonomski ekspert Spoljnotrgovinske komore BiH Duljko Hasić je istakao da je carina od deset odsto uvedena kao privremena mjera, za koju je predviđeno da u dogledno vrijeme pređe u totalnu zabranu uvoza, ako BiH i Srbija ne priznaju pečat Kosova.

- S obzirom na to da BiH ima značajan izvoz na Kosovo, ovakva mjera poskupjela bi izvoz BiH, ali i dovela u pitanje konkurentnost proizvoda iz BiH u odnosu na iste proizvode porijeklom iz zemalja koje bi nesmetano nastavile da izvoze na Kosovo - istakao je Hasić. On je dodao da BiH ima veliki suficit sa Kosovom i sve bolju strukturu izvoza.

- To je jedno od rijetkih tržišta gdje izvozimo široku lepezu proizvoda, uključujući i prehrambene. Prekid i otežavanje izvoza značajno bi pogodilo domaće privrednike - istakao je Hasić.

Kosovo, Srbija i BiH su potpisnici sporazuma CEFTA sa ostalim tržištima jugoistočne Evrope, u kojem nema carine u kretanju robe, već samo porez u visini od 18 odsto.

Srbija

Vlada Kosova je u srijedu odlučila da na osnovu reciprociteta uspostavi embargo na uvoz robe iz Srbije, kao odgovor na to što Srbija ne priznaje pečat kosovske carine. Privredna komora Srbije ocijenila je da ova odluka predstavlja drastično kršenje CEFTA sporazuma, pa od ove organizacije, njenih članica, kao i od EU očekuje osudu tog postupka. Najmanje 20 kamiona sa robom iz Srbije spriječena su juče da uđu na Kosovo, a Evropska unija smatra da jednostrane akcije i mjere, poput odluke Prištine da uvede embargo na uvoz robe iz Srbije, ne rješavaju problem.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana