BiH će nadmašiti Srbiju i Hrvatsku

Željka Kokot
BiH će nadmašiti Srbiju i Hrvatsku

Banjaluka - Evropska banka za obnovu i razvoj (EBRD) potvrdila je novembarsku prognozu ekonomskog rasta u BiH od po tri odsto za 2016. i 2017. godinu.

Ova finansijska institucija ocijenila je da je ekonomija BiH u 2015. godini nastavila da pokazuje značajnu otpornost sa najjačim nivoom rasta od 2008. godine. Rast bruto domaćeg proizvoda (BDP) je, kako je navedeno u izvještaju o ekonomskim perspektivama zemalja regiona, pomognut jakim proizvodnim performansama i oporavkom poljoprivrede poslije velike štete od poplava koje su u maju 2014. godine potopile ovu privrednu granu.

U EBRD-u ističu da bi odobravanje novog aranžmana sa Međunarodnim monetarnim fondom (MMF), o kome vlasti u BiH trenutno pregovaraju, predstavljalo značajnu podršku makroekonomskoj stabilnosti.

- Vlasti na svim nivoima se od jula 2015. godine zalažu za novu reformsku agendu koja bi trebalo da dovede do važnih i dugoočekivanih strukturnih reformi. Stoga očekujemo da će u ovoj i narednoj godini ekonomija BiH rasti po stopi od tri odsto - procjena je EBRD-a, uz upozorenje da bi fiskalni rizici i moguće političke krize mogli biti najznačajnije kočnice ekonomskog oporavka.

Analiza ekonomskog rasta u zemljama jugoistočne Evrope pokazala je da je on tokom 2015. godine bio skroman u svim zemljama, sa prosjekom od 2,2 odsto i uz značajno odstupanje po pojedinim zemljama. Stručnjaci EBRD-a procjenjuju da će ove godine prosječni rast u zemljama jugoistočne Evrope iznositi 2,4 odsto, a da bi u 2017. mogao dosegnuti oko tri odsto.

Član Udruženja ekonomista RS - SWOT Predrag Duduković nije mnogo optimističan i smatra da su prognozirane stope rasta za BiH pomalo nerealne jer identične prognoze u prethodnim godinama nisu ostvarene.

- Prilivi u budžete po osnovu poreza su u prva četiri mjeseca manji u odnosu na isti period lani i teško je očekivati toliki rast BDP-a - kaže Duduković.

Vlasti bi, prema njegovom mišljenju, morale rasteretiti privredu, što bi omogućilo jači zamah realnog sektora, čija proizvodnja i prodaja generišu rast BDP-a.

- To se može postići skidanjem administrativnih barijera i smanjenjem poreskih opterećenja, ali ne vidim da država nešto radi na tom pitanju - zaključuje Duduković.

BiH domaćinstvo konferencije

BiH je na godišnjoj konferenciji Odbora guvernera EBRD-a u Londonu juče izabrana za domaćina te smotre biznisa 2019. godine. Ministar spoljne trgovine i ekonomskih odnosa BiH Mirko Šarović podnio je kandidaturu BiH prošle godine na skupu EBRD-a u Gruziji i nakon provjera ju je prihvatilo 65 guvernera zemalja članica EBRD-a.

Za predsjednika EBRD-a ponovo je izabran Suma Čakrabarti, sa kojim je Šarović održao bilateralni susret na kojem su prezentovani planovi banke za ulaganja u BiH.

Procijenjene stope rasta (%)

2016. 2017.

Crna Gora 4,0     3,0

Makedonija         3,2     3,5

Albanija    3,3     3,5

BiH   3,0     3,0

Slovenija  2,0     2,3

Srbija        1,8     2,3

Hrvatska    1,5     1,5

Jugoistočna Evropa     2,4     3,0

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana