BiH atraktivna za investitore

Marina Čigoja
BiH atraktivna za investitore

Beč - BiH je atraktivna destinacija za investicije iz Austrije, o čemu govori širenje i rast ulaganja posljednjih godina, a austrijski investitori su zainteresovani za ulaganja u oblasti građevinarstva, saobraćajne infrastrukture i elektroenergetski sektor.

Rekao je to predsjedavajući Predsjedništva BiH Nebojša Radmanović tokom obraćanja na Poslovnom forumu privrednika BiH i Austrije o temi “Perspektive privredne saradnje BiH i Austrije”, kojem je prisustvovalo više od 200 privrednika iz ove dvije zemlje.

Radmanović je istakao da ove dvije zemlje imaju prijateljske i stabilne političke odnose, te da je to odlična osnova za unapređenje ekonomskih i drugih odnosa.

On je naglasio da je Austrija uložila 22,2 odsto svih investicija u BiH od 1995. do 2011. godine.

- Značajnim prisustvom u području bankarstva u BiH, gdje trenutno djeluju četiri austrijske banke, ova zemlja pokazuje zainteresovanost za učešće u procesu ekonomske tranzicije u BiH - kazao je Radmanović i dodao da nisu dovoljno iskorištene mogućnosti zajedničkih ulaganja u proizvodni sektor, turizam, te korištenje prirodnih resursa.

On je istakao da je ohrabrujuće što su u 2012. direktne strane investicije nastavile da rastu i što su znatno nadmašile prethodne godine.

- Strane investicije u 2012. godini u BiH iznosile su 508 miliona evra, što je puno bliže iznosima koji su bili bilježeni prije nastanka krize - rekao je Radmanović i istakao da su najveće slabosti privrede BiH visoka nezaposlenost, tranziciono siromaštvo, velik i neefikasan javni sektor i mali obim realne ekonomije.

Radmanović je kazao da je investiciona klima u BiH, zbog ekonomske krize i komplikovanih procedura još nepovoljna za strane investitore, te da su vlasti BiH preduzele aktivnosti da pojednostave procedure za izdavanje dozvola za rad preduzeća, s ciljem lakšeg i bržeg ulaganja.

Dodao je da bi veće učešće austrijskih firmi i preduzeća u procesu privatizacije u BiH moglo biti jedna od oblasti konkretne saradnje u obostranom interesu.

Radnu posjetu Austriji Radmanović je započeo susretom sa predsjednikom Privredne komore Austrije Kristofom Lajtlom.

Lajtl je podsjetio da je Austrija već godinama najveći investitor u BiH i da su austrijske kompanije ovdje investirale više od milijardu evra.

Partneri

Radmanović je rekao da Austrija spada u najznačajnije spoljnotrgovinske partnere BiH, i to u prvih deset zemalja partnera. Austrija je sa ukupnih 1,2 milijarde evra najveći investitor u BiH, ispred Srbije, Hrvatske i Slovenije. Postoji oko 400 austrijskih firmi ili 200 filijala austrijskih preduzeća koje rade na tržištu BiH.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana