Biće provjereno zdravlje banaka

Glas Srpske
Biće provjereno zdravlje banaka

BRISEL - Lideri zemalja članica Evropske unije usaglasili su se da sprovedu testove finansijskog zdravlja svojih najvećih banaka i da rezultate objave do kraja sljedećeg mjeseca, prenijele su agencije.

Lideri su na briselskom samitu istakli da na ovaj način žele da uvjere međunarodna finansijska tržišta da su evropske banke u stanju da prežive i ako se desi da se dodatno pogoršaju ekonomske prilike.

Diplomatski izvori navode da je pred samit Njemačka imala ozbiljne rezerve prema ideji da se objave rezultati tih testova, ali da je kancelar Angela Merkel prihvatila ovaj prijedlog na insistiranje francuskog predsjednika Nikole Sarkozija i španskog premijera Hoze Luisa Zapatera.

Analitičari navode da Berlin strahuje da će testovi pokazati da njemačke banke nisu u sjajnoj poziciji.

Osim "stres" testova lideri su saglasni da zemlje koje upadnu u veće dugove nego što je dozvoljeno treba da budu oštrije kažnjene.

Dogovoreno je i da članice Unije bolje koordinišu svoje ekonomske politike i da se uvede neka vrsta evropskog nadzora nad državnim budžetima svake od 27 zemalja članica.

Detalji ovog prijedloga biće utvrđeni na jesen kada bi šefovima država EU preporuke trebalo da dostavi radna grupa, čiji je zadatak da predloži konkretna rješenja.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana