Biće ispunjen rebalansirani plan proizvodnje

Agencije
Biće ispunjen rebalansirani plan proizvodnje

Višegrad - Direktor preduzeća “Hidroelektrane (HE) na Drini” iz Višegrada Mile Lakić rekao je danas da će, uprkos sušnoj godini, biti ispunjen rebalansirani godišnji plan proizvodnje od 871 gigavat-časova električne energije, jer je Hidroelektrana “Višegrad” sa jučerašnjim danom proizvela 740 gigavat-časova struje, javile su agencije.

- Za 23 godine postojanja višegradska hidroelektrana proizvela je ukupno 20.372 givavat-časa električne energije - naveo je Lakić.

On je podsjetio da je, od velikih projekata planiranih za ovu godinu, 15. novembra počela realizacija planova na sprečavanju curenja vode ispod pregradne brane HE “Višegrad”, a radove je na međunarodnom konkursu dobila Firma “Štrabag” iz Austrije.

- Ovaj projekat će biti završen za 18 mjeseci, a za njegovu realizaciju potrebno je obezbijediti 22 miliona KM - naveo je Lakić.

Direktor najuspješnije firme u Višegradu kaže da su u ovoj godini završeni i projekti čišćenja korita rijeke Prače da bi se spriječilo nanošenje mulja u akumulaciju višegradske elektrane.

Takođe, povezan je hidroinformacioni sitem u slivu rijeke Drine, urađen idejni projekat za HE “Mrsovo” i uzeto učešće u pripremama za izgradnju sistema od četiri hidrocentrale pod nazivom “Gornja Drina”.

- U idućoj godini planirano je da od preduzeća “Andrić grad” bude kupljena poslovna zgrada čija je gradnja u toku za “HE na Drini” - istakao je Lakić.

Hidroelektrana “Višegrad”, koja je obilježila 23 rođendan, nakon četiri godine gradnje puštena je u rad 25. novembra 1989. godine.

Simbolično puštanje u rad ovog hidroenergetskog objekta instalisane snage 315 megavata obavio je tadašnji predsjednik Predsjedništva BiH Bogić Bogićević.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana