Bez savremene tehnologije tržište EU samo san

Milijana Latinović
Bez savremene tehnologije tržište EU samo san

BANjALUKA - Tehnološko unapređenje privrede Republike Srpske je neminovnost jer domaće firme koje ne uhvate korak sa savremenim tehnologijama mogu samo da sanjaju o izlasku na evropsko tržište, a mnogi su već sada u svom poslovanju usmjereni na ino-partnere.

To je stav poslodavaca u Srpskoj koji pozdravljaju prijedlog Privredne komore RS za program ekonomskih reformi Srpske za period 2021 - 2023. godine da u okviru republičkog budžeta bude obezbijeđen grant od 100 miliona KM na godišnjem nivou za tehnološko unapređenje privrede.

- Tim sredstvima bi bilo sufinansirano od 30 do 40 odsto investicije u tehnologiju, dok bi preostali iznos finansirao aplikant za ta sredstva. Ova, u prethodnom periodu, više puta predlagana mjera komore još više dolazi do izražaja u vrijeme krize izazvane pandemijom virusa korona, jer direktno utiče na razvoj privredne aktivnosti kroz njenu modernizaciju, te konkurentnost domaće proizvodnje i industrije - naveli su iz Privredne komore.

Dodali su da je za realizaciju ove mjere neophodno definisati precizne kriterijume za dodjelu sredstava, način kontrole utroška sredstava, kao i obezbjeđenje dugoročnosti investicije s ciljem sprečavanja zloupotrebe.

Direktor firme “Mreža Network” iz Dervente Zoran Tošić ističe za “Glas Srpske” da je pred privredom veliki izazov da opstane u vrijeme pandemije.

- Bilo bi dobro da imamo na raspolaganju grant sredstva koja se mogu upotrijebiti za unapređenje proizvodnje. Da bismo uhvatili korak sa Evropom i izborili se za nova radna mjesta, neophodno je modernizovati i podići sistem proizvodnje na viši nivo. Htjeli ne htjeli moramo se kretati u tom pravcu, jer ne možemo zaustaviti digitalizaciju, već što prije biti dio globalne priče, a samim tim postići ćemo i veću konkurentnost naših proizvoda - rekao je Tošić.

Da je podrška za tehnološko unapređenje domaće privrede neophodna, saglasan je i direktor i vlasnik Fabrike obuće “Dermal” iz Kotor Varoša Radenko Bubić koji ističe da su rijetkost preduzeća koja u vrijeme pandemije posluju u punom kapacitetu.

- Mnogo je firmi koje rade smanjenim kapacitetom i teško uspijevaju da sačuvaju radnike i obim proizvodnje, a kamoli da izdvoje novac za nova ulaganja. Tehnološki razvoj je neophodan, jer neke poslove ne možemo ni prihvatiti bez modernije opreme, a sve to doprinosi boljem kvalitetu naših proizvoda - rekao je Bubić. 

Privredna komora RS je prošle sedmice dostavila Vladi Srpske svoj prijedlog za program ekonomskih reformi za period 2021 - 2023. godine.

Prijedlog programa ekonomskih reformi i prijedlog budžeta su strateška dokumenta koja priprema Vlada Srpske, a usvaja Narodna skupština Srpske krajem kalendarske godine.

 Rasterećenje rada

U prijedlogu mjera Privredne komore RS je i smanjenje zbirne stope doprinosa za najmanje dva odsto, što bi se ostvarilo izmjenama postojećeg Zakona o doprinosima po hitnom postupku.

- Rasterećenje rada bi dovelo do smanjenja pojave poslovanja u sivoj, odnosno nelegalnoj zoni, što mora biti praćeno jačim mehanizmima kontrole kako bi bili obezbijeđeni uslovi da svi ispunjavaju zakonom definisane obaveze - naveli su u Privrednoj komori.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana