Bez reprograma duga ostaje 70 preduzeća

Dragana Keleč
Bez reprograma duga ostaje 70 preduzeća

BANjALUKA - Poreska uprava Republike Srpske donijela je odluku o raskidu sporazuma o reprogramu poreskih obaveza sa 70 preduzeća koja nisu ispoštovala uslove odgođenog plaćanja, a vrijednost ukupnog reprogramiranog duga je 67,47 miliona maraka, objavio je portal "capital.ba".

Najveći dužnik je preduzeće "Novoteks" iz Trebinja sa 21,3 miliona, te "Famos" iz Istočnog Sarajeva čiji je dug dostigao 10,2 miliona maraka.

Trebinjski "Svislajon" Poreskoj upravi duguje 8,4 miliona maraka, robna kuća "Boska" 4,4, a "Zrak" iz Teslića 3,2 miliona maraka.

Poreska uprava ovu odluku donijela je isti dan kada je Vlada Republike Srpske na sjednici usvojila odluku o odobravanju reprograma za četiri preduzeća.

- Na oba spiska, i Poreske uprave i Vlade, našla su se dva preduzeća, i to "Svislajon" i "Jelšingrad livnica" - javlja "capital".

Poreska uprava je u martu prošle godine ugovor o reprogramu duga raskinula sa 171 preduzećem.

Izvršni direktor Udruženja ekonomista Republike Srpske "SWOT" Saša Grabovac kaže da je raskidanje ugovora sa pojedinim preduzećima bilo i realno, s obzirom na to da je od samog početka odobravanja reprograma bilo neizvjesno izmirivanje njihovih obaveza.

- Vlada i Poreska uprava nastojale su da uvaže socijalni aspekt ovih preduzeća, koji se za neki od njih pokazao da nema smisla - kazao je Grabovac i dodao da bi ubuduće bilo dobro da se reprogrami rade samo sa preduzećima koja imaju mogućnost i realne planove da dug i vrate.

Grabovac smatra da one firme koje uredno izmiruju svoje obaveze treba da dobiju neku vrstu bonusa.

- Ovo bi bio dobar stimulans za izmirivanje dugova - dodao je izvršni direktor "SWOT"-a.

Iz Poreske uprave Republike Srpske juče nismo uspjeli da dobijemo komentar o poništenju reprogramu.

Stečaj

Poreska uprava RS pokrenula je krajem prošle godine inicijativu za otvaranje stečajnog postupka u 34 preduzeća, čija su dugovanja po osnovu neizmirenih poreskih obaveza dostigla 102,1 milion maraka. Zahtjevi za otvaranje stečajnog postupka predati su nadležnim okružnim privrednim sudovima. Najviše, i to deset zahtjeva, podneseno je na području koje pokriva Područni centar Poreske uprave u Trebinju, devet u Zvorniku, šest u Bijeljini, pet u Banjaluci, te po dva u Doboju i Prijedoru.

Preduzeća

Iznos neplaćenih obaveza (u KM)

"Novoteks" Trebinje

21.374.984

"Famos" I. Sarajevo

10.236.626

"Svislajon IAT" Trebinje

8.466.356

"Boska" Banjaluka

4.451.210

"Zrak" Teslić

3.275.282

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana