Bez posla 4,5 miliona Amerikanaca

Glas Srpske
Bez posla 4,5 miliona Amerikanaca

BEOGRAD - Iako je optimizam poželjan u borbi protiv recesije, SAD i dalje ima rekordnu nezaposlenost, dok je Njemačka kraj 2009. godine dočekala sa najvećim padom izvoza u istoriji te zemlje, javila je Radio-televizija Srbije.

Proteklu godinu svjetski ekonomisti su ispratili optimističnim prognozama, u kojima se moglo čuti i da je svjetska ekonomska kriza prošla. Međutim, podaci iz nekoliko zemalja pozivaju na oprez. Iako je optimizam poželjan u borbi protiv recesije, jer utiče na povećanje potrošnje koja vodi do veće proizvodnje, tržištem i dalje dominiraju negativni rezultati u dva važna parametra privrednog uspjeha.

Amerika i dalje ima rekordnu nezaposlenost, dok je kraj 2009. godina Njemačka dočekala sa najvećim padom izvoza u istoriji te zemlje. Suprotno očekivanjima analitičara, američki poslodavci su u decembru otpustili čak 85.000 radnika.

Prema podacima ministarstva rada, u Americi je tokom protekle godine bez posla ostalo više od četiri i po miliona ljudi, što je neslavni rekord još od prije Drugog svjetskog rata, od kada ministarstvo vodi te podatke.

Visoka nezaposlenost je jedan od najvećih izazova za američku administraciju. Mediji prenose da će uspjeh Bijele kuće u ponovnom zapošljavanju građana odrediti političku budućnost predsjednika SAD Baraka Obame.

Državni sekretar za rad SAD Hilda Solis je rekla da su veoma teška vremena i da to predsjednik zna i dodala je da se neće stati dok se u privredi ne stvore nova radna mjesta.

Stručnjaci kažu da je u pitanju osnov problema recesije, a to je povjerenje.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana