Bez posla 2,6 miliona radnika

Glas Srpske
Bez posla 2,6 miliona radnika

NjUJORK - Ulagače su prošle nedjelje najviše uznemirili podaci da je u decembru prošle godine bez posla u SAD ostalo 524.000 radnika, pri čemu je stopa nezaposlenosti skočila na 7,2 odsto, najviši nivo u 16 godina. U cijeloj prošloj godini izgubljeno je 2,6 miliona radnih mjesta, što je najveći godišnji pad zaposlenosti od Drugog svjetskog rata.

Ulagače je razočarao i manji od očekivanog rast prodaje Wal Marta u decembru, što ukazuje na dalje slabljenje potrošnje Amerikanaca. Najveći svjetski trgovački lanac smanjio je i svoje procjene budućih poslovnih rezultata, pa je cijena njegove dionice samo u četvrtak pala 7,5 odsto.

Na pad potrošnje Amerikanaca ukazuju i podaci Feda prema kojima je u novembru zabilježen rekordan pad iznosa potrošačkih kredita za 7,9 milijardi dolara ili 3,7 odsto.

Analitičari su očekivali pad od samo pola milijardi dolara.

Intel, najveći svjetski proizvođač čipova, upozorio je da će njegovi prihodi u posljednjem lanjskom kvartalu biti manji od procjena, koje je sam Intel već snizio samo mjesec i pol dana ranije.

Medijski div Time Njarner upozorio je, da je u posljednjem tromjesečju prošle godine poslovao s gubitkom, dok je najveći američki proizvođač aluminija Alcoa, zbog pada potražnje u svijetu, najavio smanjenje proizvodnje i oko 13.500 otkaza. Boing je najavio 4.500 otkaza.

Kako je prošle nedjelje cijena nafte osjetno pala, pod pritiskom se našao i energetski sektor. Tim više što je Chevron upozorio na negativan uticaj pada cijena energenata na njegove poslovne rezultate. Zbog toga je samo u petak cijena dionice te druge po veličini američke naftne kompanije, pala 1,9 odsto, a za toliko je pojeftinila i dionica konkurentskog Exxon Mobila.

Berze

U proteklih nedjelju dana na Wall Streetu je Daw Jones indeks potonuo 4,8 odsto, na 8.599 bodova. S&P 500 indeks pao je 4,5 odsto na 890 bodova, dok je Nasdaq indeks izgubio 3,7 odsto, zaronivši na 1.571 bod.

Na Tokijskoj berzi Nikken indeks je pao 0,2 odsto na 8.836 bodova.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana