Bez dogovora o budžetu institucija BiH

Željka Domazet
Bez dogovora o budžetu institucija BiH

SARAJEVO - Fiskalni savjet BiH juče u Sarajevu nije postigao dogovor o budžetu institucija BiH. Pored toga, raspravljao je o Globalnom okviru fiskalnog bilansa i politika u BiH za period 2011-2013.

- Zaključeno je da će ministri finansija nastaviti razgovore kako bi se došlo do opšteprihvatljivog rješenja, o kojem će biti raspravljano na sljedećoj sjednici Fiskalnog savjeta BiH - saopšteno je poslije sjednice.

I pored mnogobrojnih novinara koji su juče čekali na izjave da bi javnost obavijestili o tome šta su osnovna razmimoilaženja kada je riječ o budžetskoj politici za ovu i sljedeće godine, te zbog čega nije postignut dogovor, niko od učesnika sastanka nije želio da govori.

Predsjednik Vlade Republike Srpske Aleksandar Džombić još prije sjednice ponovio je stav da RS neće pristati na povećanje budžeta institucija BiH u odnosu na prošlu godinu, bez obzira što na tome insistiraju zajedničke institucije.

- I Republika Srpska i Federacija BiH imaju zajednički problem, a to je enorman apetit u institucijama na nivou BiH, koji je enormno povećao budžet u prethodnom periodu i ugrožava entitete - rekao je Džombić. 

Prilikom usvajanja budžeta za prošlu godinu koplja su se lomila oko iznosa koji treba da se odobre za zajedničke institucije BiH.

Dok su predstavnici Republike Srpske upozoravali da je budžet zajedničkih institucija BiH potrošački i da u sebi nema ni socijalne komponente ni razvojne programe, bošnjački predstavnici su tražili da budžet institucija BiH mora biti iz godine u godinu veći i da "država mora jačati pa entitetima koliko ostane".

I revizori upozoravaju iz godine u godinu da mnoge zajedničke institucije ne utroše budžetska sredstva koja im se odobre i da je, kako kažu, riječ o "nestručnom planiranju budžetskog novca", te da je nedopustivo da u vrijeme ekonomske krize neke institucije ne potroše sredstva koja im se daju, dok druge zbog svega toga trpe.

"Plavi dizel"

Na sjednici Fiskalnog savjeta razmotrena je i Inicijativa za izmjenu Zakona o akcizama u vezi sa "plavim dizelom" i sugerisano Upravnom odboru Uprave za indirektno oporezivanje da, uz analizu efekata, podrži ovu inicijativu.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana