Bez carina od Azije do zapada SAD

Glas Srpske
Bez carina od Azije do zapada SAD

JOKOHAMA - Lideri foruma Azijsko- pacifičke ekonomske saradnje (APEK) složili su se juče na kraju dvodnevnog skupa u japanskom gradu Jokohami da preduzmu konkretne mjere za uspostavljanje velike slobodne trgovinske zone u tom regionu koji predstavlja polovinu svjetskog bruto društvenog proizvoda, javile su agencije.

- Vrijeme je da APEK pretvori projekat zone slobodne trgovine u azijsko-pacifičkoj oblasti u konkretnu viziju - naveli su šefovi država ili vlada 21 zemlje APEK-a, koje uključuju i SAD, Kinu i Japan, u završnom dokumentu sa skupa.

U dokumentu se dodaje da se od APEK-a traži da se preduzmu konkretne mjere za ostvarenje tog ambicioznog cilja - da se stvori veliki prostor bez carinskih prepreka od istočne Azije do američke obale Pacifika.

- Potvrđujemo našu čvrstu posvećenost da uspostavimo slobodnu i otvorenu trgovinu i slobodne investicije u regionu. Moramo preduzeti mjere da izgradimo osnovu za jači, održiviji i uravnoteženiji rast u budućnost - navedeno je u završnom dokumentu.

U završnoj deklaraciji nije navedena vremenska odrednica za ostvarenje tog cilja ali je japanski premijer Naoto Kan rekao da je okvirni cilj 2020. godina.

Kako se navodi u dokumentu, u tome će se oslanjati na manje regionalne grupacije kao što su Transpacifičko partnerstvo, (TTP), sporazum o slobodnoj trgovini o kome pregovara devet zemalja APEK-a i koji podržava SAD.

Poruka

Kineski predsjednik Hu Đintao je uputio umirujuću poruku regionu pošto je spor Kine i Japana oko ostrva u Istočnom kineskom moru dominirao na marginama ovog okupljanja, iako to nije bila tema skupa.

- Kina ostaje odlučna u tome da nastavi regionalnu politiku zasnovanu na odnosima dobrosusjedstva i prijateljstva - rekao je on obraćajući se forumu, gdje ima i drugih zemalja koje imaju teritorijalne sukobe sa Pekingom.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana