Bespredmetno pozivanje na budžet BiH

Svjetlana Tadić
Bespredmetno pozivanje na budžet BiH

BANjALUKA - Pozivanje na budžet institucija BiH za 2011. godinu kao osnov za servisiranje ino-duga apsolutno je bespredmetno, a u Zakonu o finansiranju institucija BiH, u dijelu koji reguliše privremeno finansiranje, posebno je navedeno da će se spoljni dug vraćati u skladu sa dospijećem obaveza i u slučaju kada nije usvojen budžet za tekuću godinu.

Navedeno je ovo u pismu kojim je predsjedavajući Savjeta ministara BiH Nikola Špirić od Ministarstva finansija i trezora BiH zatražio da tehnički realizuje zakonom propisane obaveze u pogledu servisiranja spoljnog duga, a u interesu BiH i očuvanja njenog kredibiliteta, koji u ovom segmentu do sada nikada nije bio ugrožen.

Špirić je pismo uputio i Predsjedništvu BiH, Parlamentu BiH, Centralnoj banci BiH, vladama Srpske i FBiH, te Kancelariji EU u BiH i OHR-u.

Špirić je u pismu naveo da se servisiranje ino-duga zasniva na ratifikovanim međunarodnim sporazumima u skladu sa Ustavom BiH i postojećim zakonodavnim okvirom na nivou BiH i entiteta.

- U konkretnom slučaju radi se o izvršavanju međunarodnih obaveza BiH koje proističu po osnovu servisiranja spoljnog duga alociranog na entitete - navodi se u pismu.

Špirić je naglasio da je ova problematika sistemski regulisana, i to putem četiri zakona na nivou BiH, te entitetskim zakonima kojima se reguliše usvajanje i izvršenje budžeta.

- Svi zakoni koji regulišu ovu oblast su međusobno povezani, a čitav sistem garantuje uredno izvršavanje međunarodnih obaveza BiH, čak i u slučaju da entiteti nemaju dovoljno sredstava za servisiranje obaveza - navodi se u pismu.

Špirić je rekao da su zakonima jasno definisani tehnički postupci koje moraju preduzeti entitetska i Ministarstvo finansija BiH, te UIO da bi sredstva za ino-dug bila raspoloživa u momentu dospijeća obaveza i da bi Centralna banka u ime BiH blagovremeno izmirila obaveze.

On je napomenuo da se tu radi o servisiranju ino-obaveza iz 2012. godine, da postoje otplatni planovi na osnovu kojih UIO umanjuje sredstva za finansiranje entiteta i direktno prenosi sredstva za servisiranje ino-duga na poseban račun u Centralnoj banci.

Ministar finansija Republike Srpske Zoran Tegeltija rekao je "Glasu Srpske" da je primio pismo predsjedavajućeg Savjeta ministara BiH Nikole Špirića.

- Zadovoljan sam što je pitanje spoljnog duga BiH ozbiljno shvaćeno i što se o tom pitanju ipak nešto dešava u Savjetu ministara BiH, te da stanje povodom otplate rata ino-kredita nije ostalo samo na akcijama koje je preduzelo Ministarstvo finansija RS. Očekujem da što prije bude riješena blokada u vezi sa otplatom spoljnog duga BiH i da Ministarstvo finansija i trezora BiH preduzme određene korake da bi se situacija razriješila - istakao je Tegeltija.

Solventnost

Špirić u pismu navodi da je jasno da sistem finansiranja ino-duga funkcioniše, jer su sredstva obezbijeđena i raspoloživa kod Centralne banke BiH.

- To pokazuje da su entiteti, odnosno BiH kreditno sposobna, solventna i likvidna, ali da je problem u neblagovremenom izvršavanju obaveza pojedinih institucija - navodi se u pismu.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana