Berze opet bilježe loše poslovanje

Glas Srpske
Berze opet bilježe loše poslovanje

NjUJORK, LONDON, TOKIO - Na većini svjetskih berzi vodeći indeksi i cijene dionica ponovo su pali, prenose agencije.

Na Volstritu su u utorak vodeći indeksi potonuli na najniži nivo od novembra prošle godine, nakon novih naznaka jačanja recesije u SAD i upozorenja da bi se evropske banke mogle naći u problemima zbog recesije u istočnoj Evropi.

Dow Jones indeks potonuo je 297 bodova ili 3,79 odsto, dok se S&P 500 indeks strmoglavio 4,56 odsto. Nasdaq indeks pao je 4,15 odsto.

Dow Jones i S&P indeks tako su pali na najniže nivoe od 20. novembra prošle godine, kada su zabilježili najniže vrijednosti u 11 godina i kada je, smatra se, dotaknuto dno aktuelnog "tržišta medvjeda". Pod najvećim pritiskom bio je finansijski sektor. Dionice američkih banaka već su danima pod pritiskom zbog toga što ulagačima nije jasno kako će Obamina vlada sanirati banke.

I evropski berzanski indeksi u srijedu su se ponovno našli pod pritiskom slabljenja dionica bankarskog sektora, a pritisci nisu izostali ni u sektoru energetike i rudarstva.

Londonski FTSe indeks do podneva je u takvim okolnostima izgubio na vrijednosti 0,8 odsto. Frankfurtski DAX indeks bio je na približno istom odstotnom gubitku.

Banke ni juče nisu bile pošteđene pritisaka, predvođene Sosijet ženeralom. Dionice francuske banke oslabile su oko 3,2 odsto.

Od ostalih pripadnika toga sektora na gubitku su još bile dionice Standard čartered banke, za 6,5 odsto, Dojče banke za četiri odsto, Deksije, za 6,4 odsto, te Unikredita, za 5,3 odsto. Pod pritiskom su bile i dionice energetskog sektora, usljed snažnog pada cijena sirove nafte ispod 35 dolara za barel. "Rojal dač šel", "BG grupa", "Repsol" i "Total" redom su oslabili između 0,2 i 2,2 odsto.

Oslabile su i dionice rudarskih kompanija, predvođene "Rio Tintom" koje su u minusu 4,5 odsto. Pritisaka nisu bili pošteđeni ni ostali pripadnici tog sektora.

Indeks Tokijske berze Nikken oslabio je 1,45 odsto.

Obama

Američki predsjednik Barak Obama potpisao je u utorak paket mjera za stimulisanje privrede vrijedan 787 milijardi dolara, čime je ovu mjeru pretvorio u zakon. Do svečanog potpisivanja došlo je u Denveru u saveznoj državi Kolorado.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana