Berze najslabije u proteklih 26 mjeseci

Glas Srpske
Berze najslabije u proteklih 26 mjeseci

LONDON - Akcije na evropskim berzama oslabile su juče na najniži nivo u posljednjih 26 mjeseci pod uticajem straha da zvaničnici ne mogu da nađu stalno rješenje za dužničku krizu u evrozoni i pojačanog straha od bankrota Grčke.

Francuske banke, koje su veoma izložene dugovima perifernih zemalja evrozone, naročito su teško pogođene zbog bojazni da bi agencija Mudis mogla da im umanji kreditni rejting poslije tromjesečne analize.

Evropski bankarski indeks STOKS 600 oslabio je za 4,7 procenata i najmanji je od marta 2009. godine, prenijele su agencije.

Investitori osjećaju nesigurnost jer na sastanku finansijskih zvaničnika Grupe sedam najrazvijenijih zemalja nije usvojen detaljan plan o jačanju evropskih ekonomija, dok njemački političari sve češće govore o mogućem bankrotu Grčke.

- Jasno je da ovo nisu dobre vijesti za tržište. To su loše vijesti za banke i tržišta akcijama. Sve ovo pojačava pritisak na njih - izjavio je glavni strateg "Bruin dolfina" Majk Lenhof.

Panevropski indeks najskupljih dionica FTSE Eurofist 300 oslabio je za 3,3 odsto, na 885,15 poena.

Pale su i akcije na azijsko-pacifičkim berzama.

MSCI indeks azijsko-pacifičke regije oslabio je 2,3 odsto, na 118,03 bodova. Japanski Nikkei 225 zaronio je 2,31 odsto, australijski S&P/ASX 200 za 3,72 odsto, a hongkonški Hang Seng čak 4,21 odsto.

Uprkos ogromnim političkim naporima kako domaćih tako i snaga u Briselu, Grčka ne pronalazi put iz dužničke krize. Evropski partneri već računaju na najgore.
O tome kakvo je stanje na krajnjem jugoistoku Evropske unije najbolje govore rezultati najnovijeg ispitivanja javnog mnjenja sprovedenog među građanima Grčke.

- Čak 87 odsto ispitanih strahuje za vlastitu budućnost, dok 82 odsto smatra da se zemlja kreće u pogrešnom smjeru - pokazuju ispitivanja.

Evro na minimumu

Evro je juče oslabio na najniži nivo u proteklih sedam mjeseci usljed nervoze ulagača zbog mogućnosti skorog bankrota Grčke i novih znakova podijeljenosti unutar evropskih vlasti oko načina za borbu protiv grčke dužničke krize.

Vrijednost evra pala je za 0,3 odsto, na 1,3573 dolara, a u jednom trenutku se tom valutom trgovalo po najnižoj cijeni od sredine februara od samo 1,3495 dolara.

Zabrinutost investitora oborila je i cijene nafte, koja se juče tokom elektronskog poslovanja na berzi u Njujorku prodavala ispod 86 dolara za barel.

Štrajk carinika

Na svim graničnim prelazima između Makedonije i Grčke zbog štrajka grčkih carinika juče je u potpunosti bio blokiran teretni saobraćaj, dok se automobili propuštaju u određenim vremenskim intervalima jedino na punktu Evzoni - Bogorodica.

- Automobili se propuštaju po pola sata na svaka dva časa - saopštili su makedonska Uprava carina i Ministarstvo unutrašnjih poslova. Štrajk grčkih carinika trajaće do sutra.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana