Berze gube dah

Glas Srpske
Berze gube dah

LONDON, NjUJORK - Berze u svijetu gube dah poslije vijesti da se rast njemačke privrede gotovo zaustavio u drugom kvartalu što raspiruje strahovanja da se svjetska ekonomija usporava.

Akcije na evropskim berzama pale su na početku jučerašnjeg trgovanja poslije objave pokazatelja da je privreda Njemačke, najveća u Evropi, porasla samo 0,1 odsto u drugom kvartalu, znatno ispod očekivanja, prenijele su agencije.

Usporavanje rasta stručnjaci objašnjavaju velikim dijelom i negativnim kretanjima u svjetskoj privredi i naglašavaju da, uprkos razočarenju poslije izuzetno uspješne 2010. i početka 2011. godine, Njemačka ne može da se izoluje od "svjetskih trendova".

Britanski FTSE 100 izgubio je 1,4 odsto, njemački Daks 2,6 procenta, a prosečna cijena akcija indeksa francuskog CAC-40 niža je za 2,2 odsto.

Rast privreda 17 država koje za zajednički novac imaju evro sveo se na mlakih 0,2 odsto u drugom kvartalu zbog naglog usporavanja njemačke ekspanzije.

Zvanični podaci statističke agencije EU pokazuju da je pomak evrozone daleko od stope rasta od 0,8 odsto ostvarene u prvom kvartalu.

Vol Strit je takođe usmjeren ka nižem otvaranju, a fjučersi Dau Džonsa manji su za jedan procenat.

Privreda SAD takođe raste daleko sporije nego što se ranije mislilo.

Berze u Aziji bilježile su juče blago povećanje vrijednosti akcija zahvaljujući korporativnim poslovima u SAD koji su u ponedjeljak podigli Vol Strit, a akcije azijskih tehnoloških kompanija skočile su na vijest da "Gugl" kupuje "Motorolu" za 12,5 milijardi dolara.

- Svijet se suočava sa krizom povjerenja, a globalni oporavak zahtijeva političku hrabrost, poručuju svjetskim liderima ministri finansija Kanade, Južne Afrike, Velike Britanije, Singapura i Australije.
Oni su ocijenili da više kratkoročnih popravki bez ozbiljnih srednjoročnih planova i obaveza samo će nastaviti da slabi povjerenje u budućnosti, te ističu da su najveće prepreke političke, a ne ekonomske, tako da je potrebno političko vođstvo i hrabrost.

Obveznice

Francuska namjerava da na predstojećem vanrednom samitu lidera zone evra istupi sa inicijativom za emitovanje jedinstvenih obligacija zone evra.

Ako takve hartije od vrijednosti budu uvedene, to će značiti da će bogate zemlje i regioni biti finansijski staratelji siromašnijih - piše britanski nedjeljnik "Sandej tajms".
U Berlinu se, međutim, plaše da će rezultat jedinstvenih evroobligacija biti nove finansijske obaveze Njemačke, znači dodatni veliki troškovi državnog budžeta.

Evropska centralna banka objavila je da je prošle sedmice kupila obveznice članica evrozone za rekordne 22 milijarde evra u nastojanju da ublaži dužničku krizu koja je zaprijetila Italiji i Španiji.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana