Berze čekaju bolje dane

Daliborka Sekulić
Berze čekaju bolje dane

BANjA LUKA - Na Banjalučkoj i Sarajevskoj berzi kažu da, i pored toga što je poslovanje na domaćem tržištu kapitala u februaru uvijek bolje u odnosu na januar, razloga za zadovoljstvo još uvijek nema.

Pomoćnik direktora Banjalučke berze Darko Lakić kazao je da je u prvih 15 dana februara indeks Banjalučke berze izgubio manje od jedan odsto vrijednosti. Ukupan promet bio je oko 7,7 miliona maraka, dok je u januaru promet iznosio 7,9 miliona maraka.

- Februar ove godine karakterisao je veći promet akcija preduzeća "Elvako" iz Bijeljine, odnosno ukupno 3,2 miliona maraka - rekao je Lakić.

On kaže da je tržište kapitala RS početak februara karakterisao i završetak javne ponude obveznica opštine Gradiška, treće opštine u RS koja je emitovala obveznice.

Lakić ističe da će buduće trendove na tržištu odrediti globalna finansijska kriza, jer su strani investitori u periodu krize više usmjereni na svoja lokalna tržišta.

- Osim globalne krize, trendove na Banjalučkoj berzi odrediće i poslovni rezultati preduzeća u 2008. godini. Za 36 preduzeća, koji su uvršteni na službeno berzansko tržište, objavljivanje izvještaja se očekuje do kraja februara, a u toku marta očekujemo iste izvještaje za oko 600 ostalih preduzeća - rekao je Lakić.

Direktor Sarajevske berze Zlatan Dedić kaže da ne može biti zadovoljan početkom 2009. godine, te da je plan da se u ovoj godini na Sarajevskoj berzi ostvari oko 390 miliona maraka prometa.

- To znači da bi prosječno u toku jednog mjeseca trebalo da se ostvari oko 31 milion maraka prometa, što, ako se pogledaju prometi u januaru i do sada u februaru, do sada nije bilo - rekao je Dedić.

On kaže da se očekuje bolji poslovni period bez nekih naglih poboljšanja, ali da bi i najblaže povećanje prometa u odnosu na sadašnju situaciju dobro došlo. Na ovakvo stanje na lokalnom i regionalnim tržištima, kaže Dedić, svakako su uticala globalna dešavanja.

I lokalni događaji, kaže Dedić, mogu pozitivno uticati na domaće tržište kapitala, a pri tome misli na emisiju obveznica stare devizne štednje u FBiH, te izmirenje ratnih dugova koje država ima prema fizičkim i pravnim licima.

Direktor brokersko-dilerskog društva "Advantis broker" iz Banje Luke Branko Kecman kaže da se u odnosu na januar u februaru došlo do stabilizacije cijena i veće tražnje za hartijama od vrijednosti "Telekoma" i obveznicama stare devizne štednje.

- Da bi brokerske kuće koje posluju na Banjalučkoj berzi mogle da budu na "pozitivnoj nuli", neophodan je prosječan dnevni promet od oko dva miliona maraka što je teško za očekivati da će se u 2009. godini desiti - kazao je Kecman.

Javna ponuda

Lakić kaže da se nada da će u ovoj godini određen broj privatnih preduzeća slijediti primjer preduzeća "Fratelo trejd" koje je u decembru prošle godine ponudilo svoje akcije putem javne ponude na Banjalučkoj berzi.

- Ovakav način finansirana sopstvenog razvoja za preduzeća ima niz prednosti u odnosu na bankarske kredite - ističe Lakić i dodaje da je suština tržišta kapitala da kompanije koje imaju razvojne projekte emituju svoje akcije, a da oni investitori koje imaju višak kapitala te projekte finansiraju.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana